19 iulie 2024, 0:42

Cea mai mare instalație din lume care captează carbonul din aer a pornit în Islanda

Cea mai mare fabrică din lume proiectată să aspire dioxidul de carbon din aer și să-l transforme în rocă a început să funcționeze. Construcția fabricii a costat între 10 și 15 milioane de dolari.

Instalația, denumită Orca după cuvântul islandez „orka” („energie”), este formată din patru unități, fiecare având două cutii metalice care arată ca niște containere de transport.

Construită de Climeworks din Elveția și Carbfix din Islanda, uzina va extrage din aer patru mii de tone de dioxid de carbon în fiecare an, atunci când funcționează la capacitatea maximă. Potrivit Agenției SUA pentru Protecția Mediului, echivalează cu emisiile de la aproximativ 870 de mașini.


Citește și:
Pariu cu natura: câteva companii vor să absoarbă dioxidul de carbon din aer


Pentru a colecta dioxidul de carbon, uzina folosește ventilatoare pentru a trage aer într-un colector, care are în interior un material filtrant. Odată ce materialul filtrant este umplut cu CO₂, colectorul este închis și temperatura este ridicată pentru a elibera carbonul din material, după care poate fi colectat gazul foarte concentrat. CO₂-ul este apoi amestecat cu apa, înainte de a fi injectat la o adâncime de un kilometru în roca bazaltică din apropiere, unde este mineralizat.

Susținătorii acestei tehnologii consideră că ele pot deveni un instrument major în lupta împotriva schimbărilor climatice. Criticii susțin că tehnologia este încă prea scumpă și ar putea dura zeci de ani pentru a funcționa la scară largă.

Foto: Arnaldur Halldorsson (Bloomberg)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol