Pentru a încetini ritmul schimbărilor climatice și a combate efectul de seră, este necesar să reducem cantitățile emise de dioxid de carbon. Pentru gazele cu efect de seră deja emise, este necesar să menținem sau să creștem capacitatea sistemelor naturale (turbării, păduri de mangrove sau păduri obișnuite) de a capta dioxidul de carbon din atmosferă. O altă modalitate de captare a dioxidului de carbon din atmosferă este tehnică, precum proiectul Orca, lansat de curând în Islanda.
Emisiile de carbon reprezintă un factor important, ce influențează masiv cursul schimbărilor climatice. Sursele acestora sunt multiple, fie că vorbim despre procesarea și utilizarea combustibililor fosili, industria transporturilor la nivel global, producția energiei electrice și termice.
Cea mai ușoară soluție este să nu producem sau măcar să limităm carbonul emis. Metodele sunt multiple, fie că vorbim despre:
- o accelerare a tranziției energetice;
- încetarea cât mai rapidă a utilizării combustibililor fosili la scală industrială;
- eficientizarea tehnologiilor existente emițătoare de carbon.
Prevenind măcar o parte însemnată a emisiilor de carbon, putem contribui la rezolvarea parțială a acestei probleme.
Turbăriile sunt biotopuri care reprezintă terenuri umede și/sau mlăștinoase aflate în diverse zone ale lumii, de la zonele tropicale din Panama până la zonele nordice ale Scoției. În România, cea mai mare rezervație naturală (~680 ha) de turbă este Tinvoul Mare, în județul Suceava. Alte turbării importante sunt la:
- Lăptici (jud. Dâmbovița)
- Hărman (Brașov)
- Derseca (Suceava).
Deși constituie aproximativ 3% din suprafața terestră globală, turbăriile înmagazinează peste 25% din carbonul existent terestru, dublu față de totalul pădurilor.
Un factor cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice va fi reducerea masivă a emisiilor de carbon. Metodele naturale momentan sunt cele mai eficiente, fie că vorbim despre oprirea defrișărilor masive, coroborată cu împăduriri, dar și protejarea și restaurarea turbăriilor și a zonelor cu mangrove.
Sursa: InfoClima
Comentariile sunt oprite pentru acest articol