13 decembrie 2024, 4:42

Complexul Energetic Oltenia oferă lămuriri în urma acuzațiilor ONG-ului de mediu Greenpeace

Potrivit unui comunicat al ONG-ului de mediu Greenpeace România, planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), de peste 1,3 miliarde de euro, va duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene.

Citește și: Complexul Energetic Oltenia își va crește dramatic emisiile de CO2 până în 2030

După ce ONG-ul a sesizat autoritățile responsabile din România și a anunțat că va cere o anchetă Comisiei Europene, Complexul Energetic Oltenia a oferit lămuriri.

În acest context, Complexul Energetic Oltenia a specificat într-un comunicat citat de rfi.ro, că analiza ONG-ului de mediu ”a luat ca referință anul 2020, afectat de criza COVID în care producția de energie electrică a fost la un minim istoric. Astfel,  emisiile de CO2 în 2020 au fost cu 50-60% sub nivelul anilor anteriori,  de circa 7 milioane de tone,  comparativ cu o medie de 12 milioane de tone în perioada 2018-2019”.

”Precizăm că Planul de restructurare și decarbonare trimis Comisiei Europene pentru aprobare este singura soluție pentru menținerea în activitate a companiei și alinierea la efortul european de reducere a emisiilor de carbon”, a declarat CEO, potrivit sursei citate.

Astfel, conform comunicatului citat, ”planul de decarbonare propus, care urmează să fie implementat în perioada 2021-2025, presupune diversificarea mixului energetic prin introducerea de energie regenerabilă și cu gaze în portofoliul companiei, respectiv:

–  construcția a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 725MW;

– reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu putere instalată de 10MW de la SE Turceni;

– construcția unei centrale electrice de circa 475MW pe gaz natural la SE Turceni;

– construcția unei centrale electrice de circa 850MW pe gaz natural la SE Ișalnița.

Capacitatea totală instalată de producție de energie electrică va ajunge de la 3.570 MW, în 2020, la 3.094 MW în 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungând la 50% din capacitatea totală”.

Totodată, CEO-ul a mai explicat: ”Astfel, emisia specifică la nivel de companie se va diminua de la 0.82 t CO2/MWh în 2020, la 0.51 t CO2/MWh începând cu anul 2026, reprezentând o reducere de aproximativ 38%. Acest lucru se explică prin aceea că, prin implementarea planului de decarbonare, CE Oltenia va avea capacități noi de producție, mai puțin poluante, cu o emisie specifică (t CO2/ MWh produs) mai mică”.

”Conform prognozelor din planul de afaceri al CE Oltenia și în funcție de condițiile de piață din următorii ani, în anul 2030 emisiile de CO2 provenind din capacitățile pe bază de lignit se vor reduce la circa 5.8 milioane de tone de CO2”, mai arată comunicatul.

Sursă foto: romanialibera.ro


RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST