18 mai 2024, 0:32

Complexul Energetic Oltenia își va crește dramatic emisiile de CO2 până în 2030

Potrivit unui comunicat al ONG-ului de mediu Greenpeace România, planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene.

În acest context, ONG-ul a sesizat autoritățile responsabile din România și va cere o anchetă Comisiei Europene, potrivit rfi.ro.

Planul de restructurare și decarbonare creionat de Complexul Energetic Oltenia este urmarea nereturnării previzibile a ajutorului de salvare în valoare de 252 milioane de euro, primit de companie de la Guvernul român la începutul anului trecut. CEO își propune să utilizeze cărbunele chiar și în 2030, fără a-și stabili un termen de eliminare a acestui combustibil din producția de energie, susțin ecologiștii.

Potrivit analizei planului de restructurare, emisiile totale ale CEO vor crește în 2030, comparativ cu 2020, cu peste 28%.

”Asistăm la un paradox: CEO solicită miliarde de euro pentru un plan de decarbonare care va crește producția de emisii de gaze cu efecte de seră. An de an, centralele pe cărbune înregistrează pierderi, fiind o povară pentru bugetul de stat. Fiecare cetățean al României trebuie să știe că plătește, fără să fie întrebat, pentru a continua să fie poluat de către această industrie, deși potențialul României pentru energie regenerabilă este uriaș. Problemele de sănătate și mediu generate de acest ucigaș tăcut sunt cu mult mai mari decât beneficiile”, spune Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România, potrivit sursei citate.

Sursă foto: hunedoaraplus.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol