28 martie 2024, 22:51

ONG-urile nu sunt gunoierii Deltei, spune un activist de mediu

Hanny Bratu, marketing și fundraising officer la World Wide Fund România (WWF), consideră că românii nu sunt conștienți de impactul pe care deșeurile le au asupra mediului, lipsa educației fiind principala problemă:

„Nivelul de educație în rândul turiștilor este destul de scăzut, nu consideră că sunt responsabili pentru deșeurile lor. Pentru turiști, Delta Dunării devine casa lor, sufrageria lor”.

Atât turiștii, cât și localnicii, sunt răspunzători pentru deșeurile pe care le lasă în urma lor. Reprezentanții WWF România spun că turismul ar trebui să fie unul imersiv în natură, iar Delta Dunării să devină un loc în care natura să predomine.

În perioada iulie-septembie a anului trecut, activiștii de la WWF România au colectat peste o tonă de plastic, însă există mult mai multe deșeuri în Deltă, printre care și resturi de materiale de construcție. Deoarece se pot atrage fonduri europene, există posibilitatea ca modernizarea locului să nu fie în sprijinul dezvoltării comunității. Un exemplu este pavarea drumului din Sfântul Gheorghe, unde ar fi trebuit păstrat specificul acelei localități. Banii trebuie folosiți cu înțelepciune pentru lucruri care să păstreze elementele specifice rezervației naturale.

Turismul ilegal a devenit în ultimii ani o problemă destul de mare pentru protejarea faunei și florei sălbatice din Delta Dunării. Oamenii de afaceri încearcă să sfideze legile și să construiască rezervații turistice în zone protejate. În trecut au fost semnalate și adresate încercări de a construi în zona plajelor – Sulina.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol