12 iulie 2024, 20:11

China i-a cerut vicepremierului japonez să bea apă de la Fukushima, după ce Japonia a hotărât să deverseze apă radioactivă în ocean

Cu toate că, atât China, cât și Coreea de Sud se opun, Japonia a luat decizia să deverseze în Oceanul Pacific peste un milion de tone de apă provenite de la centrala nucleară Fukushima, după șapte ani de negocieri.

Citește și: Japonia va deversa apă radioactivă în ocean. Decizia, criticată de China și Coreea de Sud

În urma acestei decizii, China i-a cerut miercuri vicepremierului japonez Taro Aso să bea apă radioactivă tratată de la centrala nucleară de la Fukushima, după ce acesta a spus că este sigură pentru consum, potrivit The Mainichi.

„Un oficial japonez a spus că este în regulă să bem această apă, așa că eu vă rog să o beți”, a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, adăugând că ignoranța Japoniei cu privire la curățenia mediului înconjurător este surprinzătoare, potrivit presei japoneze.

Mai precis, Aso, fost prim-ministru, care a făcut adesea afirmații controversate de când a devenit vicepremier, a declarat marți, într-o conferință de presă: „Am auzit că nu pățim nimic dacă bem apa tratată”.

Zhao a spus: „Boala Minamata din Japonia a apărut într-un trecut nu prea îndepărtat și durerea victimelor nu a fost încă vindecată”, referindu-se la una dintre cele patru mari boli provocate de poluare din țară.

Boala Minamata, care paralizează sistemul nervos central la om și provoacă malformații congenitale, a fost cauzată de apa contaminată cu mercur aruncată în mare de o uzină chimică din orașul Minamata, din sud-vestul Japoniei.

„Japonia nu ar trebui să uite de această tragedie”, a spus Zhao, sugerând guvernului nipon să nu deverseze apa radioactivă tratată în mare „fără permisiunea” altor națiuni și a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Cu toate că atât China, cât și Coreea de Sud și Taiwan și-au exprimat dezacordul față de ultima decizie a Japoniei, oficialii japonezi par de neclintit, spunând că și alte țări care dețin centrale nucleare, inclusiv China și Coreea de Sud, au deversat apa radioactivă tratată în mediul înconjurător.

Sursă foto: britannica.com.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol