18 mai 2024, 0:04

Japonia va deversa apă radioactivă în ocean. Decizia, criticată de China și Coreea de Sud

Cu toate că, atât China, cât și Coreea de Sud se opun, Japonia a luat decizia să deverseze în Oceanul Pacific peste un milion de tone de apă provenite de la centrala nucleară Fukushima, după șapte ani de negocieri, potrivit green-report.ro.

Astfel, potrivit sursei citate, prima deversare va avea loc peste doi ani, timp în care operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco) va începe să filtreze apa pentru a înlătura izotopii periculoși, va construi infrastructura și va obține aprobările necesare.

Aproape 1,3 milioane de tone de apă contaminată  – cantitate suficientă să umple 500 de bazine olimpice – sunt stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare avariate în urmă cu zece ani, în nord-estul Japoniei. Întreținerea acestora costă anual în jur de 912,66 milioane de dolari, însă spațiul care mai este disponibil este foarte limitat. Apa radioactivă provine din ploaie, pânze subterane sau din injectări și a fost utilizată pentru a răci nucleele reactoarelor nucleare intrate în fuziune după tsunami din 11 martie 2011. Întregul proces de deversare va dura decenii.

În acest context, se dorește ca apa contaminată să fie filtrată pentru a elimina izotopii, lasând doar tritiul, un izotop radioactiv al hidrogenului greu de separat de apă. Compania va dilua apoi apa până când nivelurile de tritiu vor scădea sun limitele reglementate, înainte să deverseze apa în ocean. Tritiul este considerat relativ inofensiv pentru că nu poate pătrunde în pielea umană. Totuși, un articol al Asociației Oamenilor de Știință Americani din 2a014 arăta că, atunci când este ingerat, tritiul poate crește riscul de cancer. Iar apa de la Fukushima conține cantități semnificate de izotopi periculoși, în ciuda tratamentelor aplicate în ultimii ani, a anunțat chiar Tepco.

Cu toate acestea, China, Coreea de Sud și Taiwan critică decizia și au solicitat mai multe consultări în privința acestei decizii.

„Această acțiune este extrem de iresponsabilă și va deteriora serios sănătatea publică internațională și siguranța și interesele vitale ale oamenilor din țările vecine”, a transmis ministrul de Externe al Chinei.

Sursă foto: telegrafonline.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol