23 aprilie 2024, 19:34

Vremea extremă din 2020 a costat enorm omenirea

Costuri uriașe a adus vremea extremă din 2020 omenirii.

Organizația Christian Aid este cea care a evaluat impactul a 10 dintre evenimentele meteorologice care au costat omenirea un preț uriaș în cadrul unui raport explicat de BBC.

Asia

Astfel, potrivit raportului menționat, șase dintre evenimente au avut loc în Asia. Acestea cuprind inundațiile din China și India, inundații care au adus daune de peste 40 miliarde de dolari.

În același timp, în Statele Unite ale Americii, uraganele și incendiile record au provocat pierderi de aproximativ 60 de miliarde de dolari.

De menționat este și sezonul musonic neobișnuit din Asia, care a fost asociat cu unele dintre cele mai devastatoare furtuni de aici, fiind înregistrate unele dintre cele mai mari pierderi. Astfel, inundațiile din India au dus la peste 2.000 de decese.

Cu toate că a pierdut mai puține vieți din pricina inundațiilor, și China a suferit. Aici a fost vorba despre daune financiare de aproximativ 32 miliarde de dolari în perioada iunie-octombrie 2020.

Totodată, ciclonul Amphan care a lovit Golful Bengal în luna mai a provocat pierderi estimate la 13 miliarde de dolari în doar câteva zile.

Europa

Nici Europa nu se lasă mai prejos. Aceasta a fost puternic lovită de furtuna Ciara. În urma tragediei, 14 vieți au fost pierdute, iar daunele s-au ridicat la 2,7 miliarde de dolari.

Africa

Totodată, în Africa, roiuri masive de lăcuste au distrus culturile și vegetația. Aici, pagubele au fost estimate la 8,5 miliarde de dolari. Explicația nu a întârziat să apară: ONU a arătat că schimbările climatice sunt si în acest caz cauza, deoarece acestea au generat ploi neobișnuit de abundente în Orientul Mijlociu și sudul Africii.

În acest context, oamenii de știință consideră că influența schimbărilor climatice asupra evenimentelor meteo extreme este foarte mare și că nu se va opri să crească.

„Am văzut toate aceste efecte în urma încălzirii globale a temperaturii medii cu numai 1 grad Celsius, subliniind relația sensibilă dintre condițiile medii și extreme”, a declarat Dr Sarah Perkins-Kirkpatrick, de la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice de la Universitatea New South Wales din Australia, potrivit BBC.

„Din păcate, ne putem aștepta ca tot mai mulți ani să semene cu 2020 – sau mai rău – pe măsură ce temperaturile globale cresc și mai multă”, mai explică acesta.

Sursă foto: b1.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol