18 iunie 2024, 4:59

Vicepreședintele CE consideră că România trebuie să renunțe la utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei

Prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, este de părere că România ar trebui să renunțe total la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie, acesta motivând că această resursă nu are niciun viitor, potrivit Agerpres.

“Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a declarat Timmermans.

Cu toate acestea, oficialul european a declarat că existî un viitor pentru oamenii care lucrează acum în această industrie.

“Trebuie să spunem clar acest lucru şi să mobilizăm mecanismul de tranziţie justă pentru a fi siguri că regiunile miniere se redefinesc, că vor exista noi posibilităţi acolo. Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune şi modul cum să facă asta şi vă asigur că noi, la Comisia Europeană, vom fi de partea României pentru a putea face ca acest lucru să se întâmple”, a precizat Timmermans.

Acesta a mai declarat că este vorba despre o tranziție, nu este vorba despre o situație definitivă.

“Dar este vorba doar de o tranziţie, nu de o situaţie definitivă. Deci cum puteţi face ca infrastructura de gaze să fie potrivită şi pentru perioada de după? Prin orientarea către alte surse, precum hidrogenul, care poate folosi infrastructura de gaze existentă şi modificată. Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România”, a arătat Timmermans.

Sursă foto: blog.aqualine.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol