18 mai 2024, 7:05

Un roi imens de cicade va invada SUA în luna mai

Luna mai a acestui an va fi una foarte zgomotoasă pentru patru milioane de americani, după ce roiurile de cicade periodice vor ieşi la suprafaţă în regiuni din estul Statelor Unite dup[ 17 ani, potrivit Reuters.

Fenomenul apariției roiurilor de cicade periodice se numește Brood X (Puietul X) și va avea loc după ce temperatura din sol creşte până la o anumită valoare odată cu sosirea primăverii.

Jessica Ware, curator asociat şi specialistă în zoologia nevertebratelor în cadrul Muzeului American de Istorie Naturală din New York, estimează că fenomenul va avea loc în jurul datei de 13 mai.

„Mai va fi cu siguranţă o lună zgomotoasă pentru cicade”, a declarat Jessica Ware, potrivit sursei citate.

Masculii de cicadă scot un sunet puternic, asemănător unui ciripit, emis prin vibraţiile unei membrane localizate pe abdomen.

„Este asemenea unui dans, masculii demonstrează că se pot face auziţi pe cât de tare şi de îndelung posibil, ceea ce înseamnă că probabil sunt o pereche bună. Femelele ascultă. Sunetul e suficient de puternic? E suficient de prelung?… este un fel de dans acustic complex”, a spus Jessica Ware.

Cicadele periodice sunt o specie diferită de cicadele anuale, care pot fi auzite în serile de vară după apusul soarelui.

În acest context, Ware a precizat că cicadele sunt inofensive, iar ieşirea lor la suprafaţă oferă hrană pentru păsări, animale şi alte insecte.

„Este foarte interesant când ne gândim la ieşirea la suprafaţă a Brood X, întrucât ultima dată când fenomenul s-a produs ne aflam în anul 2004. Dacă stai să te gândeşti, multe lucruri s-au întâmplat în ultimii 17 ani”, a spus Ware.

Sursă foto: ziare.com.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol