19 iulie 2024, 0:01

Ultima idee futuristă a Arabiei Saudite: Orașul cu „zero mașini, zero străzi și zero emisii de carbon”

Arabia Saudită a dezvăluit cel mai nou proiect – un oraș cu zero emisii de carbon, numit „The Line” (n.r. – Linia). După cum sugerează și numele, metropola neobișnuită va fi construită pe o linie dreaptă mai mare de o sută de mile în lungime.

Orașul neconvențional va avea „zero mașini, zero străzi și zero emisii de carbon”, potrivit unei declarații a prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman și va putea găzdui un milion de locuitori din întreaga lume.

Acest oraș va fi prima dezvoltare al NEOM – o afacere cu energie verde de jumătate de trilion de dolari din nord-vestul Arabiei Saudite, creată cu scopul de a pune capăt dependenței economice a Arabiei Saudite de exporturile de petrol, potrivit Futurism.

Arabia Saudită are o mulțime de idei futuriste, inclusiv o lună artificială, ploaie artificială, angajați robot, așa cum a raportat The Wall Street Journal în 2019.

Totul în The Line va fi „la cinci minute de mers pe jos de casă”, spune bin Salman.

Încă nu este clar cum este o opțiune într-un oraș lung de 100 de mile, dar bin Salman a observat că a ajunge de la un capăt la altul ar dura doar 20 de minute. Asta datorită „The Spine”, un mod de transport de înaltă tehnologie care conectează modulele individuale ale orașului. Acesta are grijă de „tranzitul de mare viteză” și „transportul cu AI”, conform documentației oficiale.

„De-a lungul istoriei, orașele au fost construite pentru a-și proteja cetățenii”, a spus bin Salman.

„După revoluția industrială, orașele au acordat prioritate mașinilor și fabricilor în locul oamenilor”, a mai subliniat acesta.

Bin Salman a susținut, de asemenea, că în cele mai avansate orașe ale lumii, oamenii „își petrec ani de viață făcând naveta”, menționând că până în 2050 această tendință se va dubla doar.

A avea totul în termen de cinci minute distanță va limita, de asemenea, accidentele de trafic mortale, a spus prințul.

Planurile au fost întâmpinate cu mult scepticism online, unii spunând că nu este mai mult decât o încercare de a atrage investiții internaționale.

„Totul despre NEOM pare că a fost visat de un oficial saudit care a urmărit un film științifico-fantastic la [Centrul de radiodifuziune din Orientul Mijlociu] la ora 4 dimineața și a spus „asta arată bine, hai să aruncăm 100 de miliarde de dolari”, a spus reporterul Gregg Carlstrom a scris pe Twitter.

În ciuda criticilor, construcția va începe la începutul anului 2021 și se așteaptă să contribuie cu 48 de miliarde de dolari la economia locală, precum și la 38.000 de locuri de muncă.

Sursă foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol