11 iulie 2024, 4:05

Bill Gates investește în captarea carbonului din atmosferă

O companie din Massachusetts care captează dioxidul de carbon direct din aer a strâns 80 de milioane de dolari de la investitori, inclusiv de la Breakthrough Energy Ventures condus de Bill Gates. Lansată în 2019, tehnologia de la Verdox Inc. este încă operabilă doar la scară de laborator. Directorul executiv Brian Baynes spune că o descoperire recentă cu materialul cheie folosit pentru a capta gazele cu efect de seră le-a dat investitorilor încredere.

Captarea carbonului funcționează prin separarea CO₂-ului din aer sau a gazelor din coșurile de fum din fabrică. Majoritatea tehnologiilor actuale folosesc solvenți lichizi care atrag CO₂ așa cum un magnet trage pilitura de fier. Odată ce lichidul captează gazul, acesta este încălzit la o temperatură care permite eliberarea CO₂-ului. CO₂-ul poate fi apoi comprimat și injectat adânc în subteran, pentru depozitare permanentă.

Toți acești pași necesită o cantitate imensă de energie, ceea ce contribuie la scumpirea tehnologiei. În ciuda deceniilor de muncă, costul acestei abordări convenționale rămâne prea prohibitiv pentru a fi extins pentru a capta sutele de milioane de tone de CO₂ necesare anual pentru a pune lumea pe calea către zero net.

Verdox are o abordare diferită: un tip special de plastic poate extrage selectiv CO₂ dintr-un amestec de gaz – în aer sau evacuare – atunci când este încărcat cu electricitate. Odată prins, o schimbare a tensiunii eliberează CO₂-ul. Startup-ul a spus că materialul său ar putea reduce energia totală utilizată în captarea directă a aerului cu 70% sau mai mult. Startup-ul va trebui să se bazeze pe energie electrică cu emisii scăzute de carbon pentru a alimenta procesul.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol