Un concept pentru un oraș în care cetățenii își pot accesa necesitățile zilnice pe jos sau cu bicicleta în 15 minute a câștigat Premiul Obel pe 2021. Denumit „Orașul de 15 minute”, modelul de planificare urbană a fost dezvoltat de omul de știință franco-columbian Carlos Moreno, pentru a ajuta la combaterea hegemoniei automobilului și la crearea unor medii urbane mai durabile, centrate pe om.
Este al treilea proiect care câștigă vreodată un premiu Obel, un premiu internațional oferit anual de Fundația Henrik Frode Obel pentru a celebra „contribuțiile arhitecturale remarcabile la dezvoltarea umană”. Anul acesta, competiția s-a concentrat în mod special pe noi soluții la provocările cu care se confruntă orașele din întreaga lume.
Moreno și-a dezvăluit pentru prima dată viziunea pentru acest model de oraș în 2016. Scopul său general este de a ajuta la îmbunătățirea calității vieții oamenilor care trăiesc în zone metropolitane dense. El își imaginează orașe descentralizate, în care cetățenii își pot accesa casa și locul de muncă fie printr-o scurtă plimbare, fie cu bicicleta. Alimentația, sănătatea, educația și dotările culturale ar fi, de asemenea, accesibile fără mașină, în decurs de un sfert de oră.
Reducerea dependenței de vehicule în acest fel ar putea contribui la reducerea consumului de combustibili fosili, a emisiilor de carbon și a poluării aerului și, la rândul său, la îmbunătățirea sănătății atât a oamenilor, cât și a planetei.
Cu premiul de 100.000 de euro, Moreno și echipa sa dezvoltă acum conceptul, pentru a-l adapta locurilor cu densități mai mici. De exemplu, o schemă din sudul Franței ar putea permite cetățenilor să-și acceseze nevoile zilnice în 30 de minute.
Anul trecut, C40 Cities, o rețea care ajută orașele din întreaga lume să facă față schimbărilor climatice, a promovat „Orașul de 15 minute” ca o modalitate prin care zonele metropolitane se recuperează după Covid-19.
Foto: Mathieu Delmestre (Dezeen)
Comentariile sunt oprite pentru acest articol