Porcii mistreți sunt una dintre cele mai dăunătoare specii invazive de pe Pământ și sunt renumiți pentru deteriorarea agriculturii și a faunei sălbatice native. Ei dezrădăcinează solul la scări vaste, comparativ cu tractoarele care ară un câmp. Suprafața cumulată a solului dezrădăcinată de porcii sălbatici este comparativă cu mărimea Taiwanului. Acest lucru eliberează în atmosferă 4,9 milioane de tone de dioxid de carbon în fiecare an, la fel ca un milion de mașini.
O mare parte din carbonul Pământului este stocat în sol, astfel încât eliberarea chiar și a unei mici părți din acesta în atmosferă poate avea un impact uriaș asupra schimbărilor climatice.
Porcii mistreți (Sus scrofa) sunt nativi în toată Europa și Asia, dar astăzi trăiesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, fiind una dintre cele mai răspândite mamifere invazive de pe planetă. Se estimează că trei milioane de porci sălbatici trăiesc doar în Australia. Ei distrug în fiecare an în valoare de peste 50 de milioane de dolari americani în culturi și pășuni.
Un studiu efectuat în Rezervația Naturală Națională a Munților Jigong din China a constatat că emisiile din sol au crescut cu peste 70% pe an în locuri perturbate de porci sălbatici.
Pentru a afla care a fost impactul la scară globală, au fost realizat 10.000 de simulări ale dimensiunilor populației de porci mistreți în distribuția lor ne-nativă, inclusiv în America, Oceania, Africa și părți din Asia de Sud-Est. Pentru fiecare simulare, a fost determinată cantitatea de sol pe care o perturbă, folosind un alt model dintr-un studiu diferit. În cele din urmă, au fost folosite studii de caz locale pentru a calcula cantitatea minimă și maximă de emisii de carbon determinate de porci sălbatici.
În general, carbonul organic al solului este echilibrul dintre materia organică introdusă în sol (cum ar fi ciuperci, deșeuri animale, creșterea rădăcinilor și așternutul frunzelor) față de rezultate (cum ar fi descompunerea, respirația și eroziunea). Acest echilibru este un indicator al sănătății solului. Când solurile sunt perturbate, fie prin arat, fie de către un animal care sapă cu botul, carbonul este eliberat în atmosferă ca gaz de seră.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol