20 septembrie 2024, 18:15

UE dezvăluie un plan amplu privind schimbările climatice

Uniunea Europeană a anunțat o serie de propuneri privind schimbările climatice, care vizează obiectivul de a deveni neutră în materie de carbon până în 2050. Proiectele de propuneri trebuie aprobate de cele 27 de state membre și de Parlamentul European. Acestea includ planuri de impozitare a combustibilului pentru avioane și interzicerea vânzării de mașini pe benzină și diesel în 20 de ani.

Planurile au declanșat lupte serioase la nivelul Comisiei Europene, pe măsură ce se făceau ultimele modificări. Măsurile vor crește probabil facturile de încălzire a gospodăriilor și vor crește prețul zborurilor în UE. Asistența financiară va fi disponibilă pentru ca oamenii să instaleze izolații și să facă alte modificări pe termen lung la casele lor.

Se așteaptă opoziție de la unii lideri ai industriei, precum companiile aeriene și producătorii de vehicule, dar și de la statele membre din estul Europei, care se bazează foarte mult pe cărbune.

Unele dintre propunerile cheie includ:

  • Limite de emisii mai stricte pentru mașini;
  • O taxă pe combustibilul pentru aviație și o vacanță fiscală de 10 ani pentru alternativele cu emisii reduse de carbon;
  • Un așa-numit tarif de frontieră pe carbon, care ar impune producătorilor din afara UE să plătească mai mult pentru importul de materiale precum oțelul și betonul;
  • Obiective mai ambițioase pentru extinderea energiei regenerabile;
  • Țările să renoveze mai rapid clădirile care nu sunt considerate eficiente din punct de vedere energetic.

 

Militanții ecologiști au spus că propunerile nu merg suficient de departe:

„Întregul pachet se bazează pe o țintă prea mică, care nu rezistă științei și nu va opri distrugerea sistemelor de susținere a vieții planetei noastre”, a declarat directorul pentru UE al organizației Greenpeace, Jorgo Riss.

Pachetul ambițios se va confrunta acum cu luni de negocieri cu statele membre, țările mai sărace având grijă de faptul că noile politici ar putea crește costurile pentru consumatori. Comisia pariază că, în loc de hoarde de protestatari cu veste galbene care ies pe stradă, cetățenii vor fi dispuși să plătească un preț pentru un aer mai curat, emisii mai mici și stiluri de viață mai durabile.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol