18 mai 2024, 0:32

Turbinele eoliene fără elice, următorul trend? VIDEO

Turbinele eoliene fără elice ar putea deveni următorul trend, după ce Vortex Bladeless, un start-up spaniol, le-a adus în atenția publicului.

Acestea transformă vibrațiile induse de vânt în energie, pot fi amplasate pe marginea autostrăzilor și nu prezintă un pericol pentru migrația păsărilor sau pentru animalele sălbatice.

„Nu suntem împotriva parcurilor tradiționale de turbine eoliene”, a declarat David Yáñez, inventatorul Vortex Bladeless.

Astfel, turbinele fără lame au o înălțime de 3 metri și un cilindru curbat, fixat vertical cu o tijă elastică. Este conceput să oscileze în bătaia vântului și pentru a genera electricitate din vibrații.

„Tehnologia noastră are caracteristici diferite, care pot ajuta să umple golurile de producție pe care fermele eoliene tradiționale le-ar putea lăsa”, a declarat Yáñez pentru The Guardian.

 

Spre deosebire de turbinele tradiționale, acestea produc energie și atunci când vântul bate foarte slab sau atunci când nu bate deloc.

„Se completează cu panourile solare, care produc electricitate în timpul zilei, în timp ce viteza vântului tinde să fie mai mare noaptea”, spune Yáñez.

„Dar principalul beneficiu al tehnologiei constă în reducerea impactului său asupra mediului, impactului vizual și al costului de operare și întreținere a turbinei”, mai adaugă acesta.

În același timp, această turbină nu prezintă un pericol pentru migrația păsărilor sau pentru animalele sălbatice.

„Astăzi, turbina este mică și ar genera o cantitate mică de electricitate. Dar căutăm un partener industrial să creăm turbine de 140 de metri care pot genera o capacitate de 1 megawatt”, a mai spus acesta.

Sursă foto: ec.europa.eu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol