20 aprilie 2024, 0:07

Spania: din 2023, se interzice vânzarea de fructe și legume în plastic

Vânzarea de fructe și legume în ambalaje din plastic va fi interzisă în supermarketurile și magazinele alimentare din Spania, începând cu 2023. Aceasta este una dintre măsurile luate de Ministerul Tranziției Ecologice. Noul regulament conține, de asemenea, măsuri pentru a încuraja achiziționarea de produse vrac, neambalate și a apei neîmbuteliate.

Interdicția ambalajelor la fructe și legume se va aplica produselor care au sub 1,5 kilograme, în conformitate cu legislația similară din Franța, unde va intra în vigoare anul viitor.

Grupurile ecologiste din Spania și din străinătate, inclusiv Greenpeace, au făcut campanii de ani de zile pentru a opri supermarketurile să mai împacheteze produsele proaspete. Ministerul a avut întâlniri cu asociații de afaceri și grupuri ecologice, pentru a împărtăși unele dintre principalele orientări cuprinse în proiectul de decret, care urmărește să încorporeze normele Uniunii Europene în legislația Spaniei.

Lista produselor incluse în noile reglementări va fi stabilită de Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție. Decretul are în vedere:

  • obligarea autorităților de la fiecare nivel al guvernului să încurajeze instalarea de surse de apă potabilă în spațiile publice;
  • introducerea alternativelor la vânzarea de băuturi îmbuteliate;
  • retragerea distribuției paharelor de unică folosință la evenimente publice.

 

Guvernul lucrează la măsuri pentru a încuraja comercianții cu amănuntul să vândă produse proaspete fără ambalaje. Clienții și-ar putea aduce propriile containere reutilizabile, deși condițiile de igienă ar trebui stabilite de către unități.

Până în 2023, cel puțin 70% din ambalajele introduse pe piață trebuie să fie colectate pentru reciclare; până în 2027, ar trebui să se ajungă la 85%.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol