Tinerii din România au nevoie de cursuri obligatorii de educație despre schimbările climatice. Este rezultatul unui studiu prezentat de fundația Terra Mileniul III, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și organizația Reper21. Concluziile analizei arată că elevilor de gimnaziu, liceenilor și studenților le lipsesc noțiuni esențiale despre problemele climatice.
Cei mai mulți dintre ei sunt la curent cu tăierile ilegale de păduri și fenomenele meteo extreme, în schimb nu știu mare lucru despre acidificarea oceanelor sau gazele cu efect de seră. Nivelul mediu de cunoaștere a demersurilor internaționale de combatere a schimbărilor climatice este destul de redus. Cei mai mulți tineri știu, de exemplu, despre Acordul climatic de la Paris, nu însă și despre Protocolul de la Kyoto sau despre mișcarea ”Fridays for Future”, inițiată de adolescenta suedeză Greta Thunberg.
Peste 60% dintre respondenți și-ar dori cursuri obligatorii, cel puțin în licee, care să trateze problema schimbărilor climatice. Întrebarea care se pune este cine ar trebui să le predea elevilor și studenților noțiuni despre încălzirea globală.
Autorii studiului vor ca analiza lor să fie un punct de plecare pentru un demers mai amplu, care să aibă ca finalitate introducerea unor cursuri obligatorii asupra schimbărilor climatice.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol