Un studiu realizat de Airly asupra poluării cu ozon în 412 oraşe cu populaţie mai mare de 100.000 de locuitori indică o concentraţie de ozon cuprinsă între 71,6 şi 82,1%. Dintre oraşele europene cu această populaţie, cea mai mare concentraţie de ozon din iunie 2021 a avut-o Oradea (ocupând locul 205 loc din 412 oraşe analizate).
Datorită cantităţii moderate de zile însorite în România (mult mai scăzută decât în ţările mediteraneene), concentraţiile de ozon sunt, de asemenea, scăzute – în iunie 2021 doar Bulgaria, Macedonia şi Regatul Unit al Marii Britanii au avut concentraţii la fel de scăzute de ozon.
Concentraţiile mici de ozon înregistrate în oraşele româneşti, în iunie 2021 pot fi explicate prin acoperirea norilor din România, care este relativ ridicată, mai ales în comparaţie cu ţările mediteraneene – Spania, Portugalia şi anumite regiuni din Italia.
Cele mai ridicate concentraţii ale acestui gaz au surse atât în trafic, cât şi în radiaţiile solare. Țările mediteraneene, cu mult soare, înregistrează cele mai mari concentraţii ale acestui poluant (Italia, Spania) – în special în regiunile cu cea mai mare densitate a populaţiei. La polul opus, Regatul Unit al Marii Britanii (deşi are o densitate mult mai mare a populaţiei), unde soarele nu este prezent atât de des, are una dintre cele mai scăzute concentraţii de ozon din Europa.
Copiii şi persoanele care suferă de astm sunt expuse în mod inevitabil la niveluri ridicate de ozon. Acest lucru are ca rezultat tusea, iritarea ochilor, scăderea funcţiei pulmonare şi o susceptibilitate mai mare la infecţii. Inflamaţia indusă de O3 contribuie, de asemenea, la boli de inimă, diabet şi alte tulburări metabolice.
Foto: Adevărul
Comentariile sunt oprite pentru acest articol