19 iulie 2024, 21:58

Cluj-Napoca, Oradea: aplicație pentru încurajarea mersului cu bicicleta

Compania clujeană Life is Hard a dezvoltat o aplicație pentru Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR Nord-Vest), în cadrul unui proiect european, prin care se încurajează mersul cu bicicleta. Aplicația WheeleyGo furnizează informații despre nivelul de utilizare al diverselor rute folosite de bicicliști și pietoni și este disponibilă deocamdată în Cluj-Napoca și Oradea.

Bicicliștii au acces la informații despre deplasările lor (kilometrii parcurși, caloriile arse, emisiile de CO2 reduse, economia de bani), dar și la o hartă interactivă cu informații utile (piste de biciclete, rastele, magazine, service-uri, alerte). De asemenea, bicicliștii pot primi recompense în funcție de numărul de kilometri pedalați, iar primăriile, companiile sau asociațiile pot lansa diverse concursuri.

„În afară de bicicliștii pasionați, restul cetățenilor nu este destul de motivat să folosească bicicleta ca alternativă la transportul motorizat. Pornind de la această nevoie, a luat naștere proiectul WheeleyGo orientat către promovarea mersului cu bicicleta și pe jos (mobilitatea activă) și ameliorarea calității mediului și a sănătății publice. Proiectul se adresează atât autorităților publice locale – prin oferirea de informații despre nivelul de utilizare al diverselor rute folosite de bicicliști și pietoni – cât și mediului privat, oferindu-le firmelor un bun prilej de a se promova și de a susține mobilitatea activă”, spun reprezentanții dezvoltatorului.

Echipa de proiect menționează că exemplul pentru aplicație a venit din Andaluzia, Spania, unde există o asemenea inițiativă. Rezultatele înregistrate pe parcursul anului 2021 prin Wheeley GO și modul de funcționare a programului dezvoltat de ADR Nord-Vest în România vor reprezenta un studiu de caz utilizat atât in România, cât și în alte țări europene care doresc să dezvolte programe similare de protectie a mediului.

Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS.

 


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol