12 octombrie 2024, 7:28

O treime dintre alimentele din SUA sunt aruncate, ceea ce are impact asupra schimbărilor climatice

Mai mult de o treime dintre alimentele din SUA nu ajung niciodată în stomacul cuiva. Aceasta reprezintă hrană de aproximativ 408 miliarde de dolari, cultivate pe 18% dintre terenurile agricole din SUA, folosind patru miliarde de miliarde de tone de apă. Amprenta de carbon a deșeurilor alimentare din SUA este mai mare decât cea a industriei aeriene. La nivel global, alimentele irosite reprezintă aproximativ 8% din toate emisiile de gaze cu efect de seră.

În mod uimitor însă, 26 de milioane de adulți americani au declarat în toamna anului trecut că n-au avut suficiente de mâncare în săptămâna precedentă. Problema a fost și mai gravă în gospodăriile cu copii.

Lumea produce mai mult decât suficiente alimente pentru a hrăni pe toată lumea, dar mâncarea nu ajunge mereu la cei înfometați. Cea mai mare proporție a deșeurilor alimentare – aproximativ 37% – se întâmplă în casă. Oamenii cumpără cu frenezie ingrediente pe care nu le pot găti și mâncarea se pierde în abisul frigiderului. Produsele perisabile se strică repede dacă nu sunt depozitate corespunzător, iar etichetele conțin date pe care oamenii nu le înțeleg și asta îi determină să arunce alimentele prematur.

Mici gesturi pentru mari efecte

  • Faceți o listă înainte de a merge la cumpărături și cumpărați doar ingredientele pe care intenționați să le utilizați.
  • Luați în considerare piețele fermierilor; mâncarea produsă local este de obicei mai proaspătă.
  • Acasă, faceți o listă cu mâncarea pe care o aveți și organizați frigiderul, astfel încât să puteți urmări ce este înăuntru.
  • Unii au un sistem în care cele mai vechi produse merg pe raftul superior, așa că vor ajunge mai întâi la ele.
  • Când vreți să gătiți, deschideți frigiderul și preparați ceva cu ceea ce aveți deja.

 

Pe de altă parte, compostarea poate limita impactul asupra mediului. Când alimentele putrezesc într-un depozit de deșeuri, acestea produc cantități uriașe de metan, un gaz cu efect de seră de cel puțin 28 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Dar, în coșurile de compost, microbii transformă acea materie organică în sol bogat în nutrienți, menținând carbonul în afara atmosferei și producând îngrășăminte valoroase.

Foto: Taz, Wikimedia, CC BY


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol