18 septembrie 2024, 21:03

Oamenii consideră că fac deja mult pentru a combate schimbările climatice (STUDIU)

Un sondaj realizat în zece țări arată că oamenii sunt alarmaţi de criza climatică, dar cei mai mulţi cred că fac deja mai mult decât oricine altcineva pentru conservarea planetei; puţini sunt dispuşi să facă schimbări semnificative în stilul de viaţă. Sondajul realizat la sfârșitul lunii septembrie și publicat pentru a coincide cu conferința COP26 la Glasgow, conține câteva lecții pentru guvernele lumii.

Cercetarea a constatat că 62% dintre persoanele chestionate văd criza climatică drept principala provocare de mediu cu care se confruntă acum lumea, înaintea poluării aerului (39%), a impactului deșeurilor (38%) și a noilor boli (36%). Dar, atunci când li s-a cerut să-și evalueze acțiunile individuale față de ale altora, cum ar fi guvernele, afacerile și mass-media, oamenii s-au văzut, în general, mult mai implicați față de mediu decât alții din comunitatea lor locală sau orice instituție:

  • aproximativ 36% s-au evaluat „foarte angajați” în conservarea planetei;
  • doar 21% au considerat că același lucru este valabil și pentru mass-media;
  • 19% pentru administrația locală;
  • 18% au simțit că ale lor comunități locale sunt la fel de angajate, guvernele naționale (17%) și marile corporații (13%) fiind văzute ca mai puțin implicate.

 

Majoritatea (76%) dintre cei chestionați au spus că vor accepta reguli și reglementări de mediu mai stricte, dar aproape jumătate (46%) au considerat că nu este nevoie reală ca aceștia să-și schimbe obiceiurile personale. Cele mai frecvente motive invocate pentru a nu fi dispuși să fac mai mult pentru planetă au fost:

  • „Mă simt mândru de ceea ce fac în prezent” (74%)
  • „Nu există un acord între experți cu privire la cele mai bune soluții” (72%)
  • „Am nevoie de mai multe resurse și echipamente de la autoritățile publice” (69%).

 

Sondajul a fost realizat pe minimum o mie de persoane din fiecare țară:

  1. SUA
  2. Marea Britanie
  3. Spania
  4. Franța
  5. Olanda
  6. Suedia
  7. Germania
  8. Polonia
  9. Singapore
  10. Noua Zeelandă.

 

Întrebați ce acțiuni de conservare a planetei ar trebui să fie prioritizate, mai mult, oamenii au acordat mai multă importanță măsurilor care erau deja obiceiuri consacrate, necesitau mai puțin efort individual sau pentru care purtau puțină responsabilitate directă.

Oamenii și-au acordat cel mai mare punctaj pentru angajament peste tot, cu excepția Suediei, în timp ce doar în Singapore și Noua Zeelandă guvernele naționale au fost considerate ca fiind foarte implicate. Diferența dintre viziunea cetățenilor asupra propriilor eforturi (44%) și cea a guvernului lor (16%) a fost cea mai mare în Marea Britanie.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol