20 aprilie 2024, 14:43

STUDIU De ce e mai eficient săpunul decât clorul în lupta împotriva coronavirusului

De aproape 5.000 de ani, oamenii au inventat produse de curățare. Cu toate acestea, combinația simplă de apă și săpun rămâne una dintre cele mai puternice arme împotriva bolilor infecțioase, inclusiv a noului coronavirus.

Chiar și așa, atunci când apar focare precum COVID-19 și apare panica, oamenii se grăbesc să cumpere tot felul de produse de curățat chimice, dintre care multe sunt inutile sau ineficiente împotriva virușilor. Produsele de dezinfectare a mâinilor dispar de pe rafturile magazinelor, chiar dacă multe nu au cantitatea necesară de alcool – cel puțin 60% – pentru a ucide virușii, potrivit National Geograpghic.

În țările cele mai afectate de coronavirus, fotografiile arată echipajele în costume hazmat care pulverizează soluții de înălbitor de-a lungul trotuarelor publice sau în interiorul clădirilor de birouri. Cu toate acestea, experții sunt sceptici în privința asta.

Folosirea înălbitorului „este ca și cum ai folosi un butuc pentru a prinde o muscă”, spune Jane Greatorex, virolog la Universitatea Cambridge.

De asemenea, poate coroda metalul și poate duce la alte probleme de sănătate respiratorie dacă este inhalat prea mult în timp.

„Cu înălbitor, dacă îl puneți pe o suprafață cu multă murdărie, [n.r. murdăria] va mânca înălbitorul”, spune Lisa Casanova, om de știință în domeniul sănătății mediului la Universitatea de Stat din Georgia.

În schimb, ea și alți experți recomandă utilizarea săpunurilor mai blânde, cum ar fi săpunul de vase, pentru a igieniza cu ușurință o suprafață în interior și în exterior. Pentru a înțelege pe deplin de ce oficialii din domeniul sănătății continuă să se întoarcă la săpun, este util să știm cum există coronavirusul în afara corpului și ce spun cercetările timpurii despre cât timp poate persista virusul pe suprafețe comune.

Suprafețe?

Principalul mod în care oamenii se infectează cu coronavirus este transmiterea de la persoană la persoană. Acest contact strâns sub formă de îmbrățișare, strângere de mână sau de a fi într-un spațiu public plin de oameni permite persoanelor infectate să-și răspândească cu ușurință picăturile respiratorii, care sunt de obicei strănut sau tuse. Dar, deoarece picăturile respiratorii sunt grele, ele cad de obicei cu ușurință la pământ. În funcție de locul unde aterizează, ar putea persista pe o suprafață înainte de a fi atinse de o mână care transportă virusul către nas sau gură, ducând la infecție.

Pe suprafețe, oamenii de știință au descoperit că SARS-CoV-2 a durat 24 de ore pe carton, două zile pe oțel inoxidabil și trei zile pe un tip de plastic dur numit polipropilenă.

Toți virușii sunt biți de cod genetic grupați într-o colecție de lipide și proteine, care pot include o carcasă pe bază de grăsime cunoscută sub numele de înveliș viral. Distrugerea unui virus învăluit necesită mai puțin efort decât compatrioții lor neînveliți, cum ar fi norovirusul care strică stomacul, care poate dura luni de zile la suprafață.

Virușii înveliți supraviețuiesc de obicei în afara corpului doar câteva zile și sunt considerați printre cei mai ușor de ucis, deoarece odată ce exteriorul lor fragil este defect, încep să se degradeze. Cu toate acestea, fiecare virus învăluit este diferit, iar oamenii de știință din întreaga lume cercetează agresiv SARS-CoV-2, pentru a înțelege cum funcționează.

Un studiu publicat marți în New England Journal of Medicine a analizat cât timp poate fi detectat pe diferite materiale. Dylan Morris, biolog evolutiv la Universitatea Princeton și coautor al studiului, spune că misiunea a fost de a investiga care suprafețe găsite în clinici medicale ar putea servi ca un potențial loc pentru infectarea pacienților.

Astfel, pe suprafețe, au descoperit că SARS-CoV-2 a durat 24 de ore pe carton, două zile pe oțel inoxidabil și trei zile pe un tip de plastic dur numit polipropilenă. Virusul a putut fi detectat doar patru ore pe cupru, un material care descompune în mod natural bacteriile și virusurile.

Persoanele care comandă bunuri online pentru a evita aglomerația pot intra în contact cu carton contaminat, deși Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor subliniază că suprafețele nu sunt considerate a fi principalul mod în care virusul este transmis.

Morris nu vrea să speculeze prea mult pe suprafețe, dar sfatul său general ar fi să spălăm cu atenție articolele cumpărate și propriile mâini.

Cu toate acestea, de specificat este faptul că echipa a examinat virusul într-un cadru de laborator foarte controlat. Spațiile care sunt în mod obișnuit atinse, cum ar fi o șină de scară sau un stâlp de autobuz, ar conține o cantitate mai mare de virus și ar prezenta un risc mai mare de infecție.

Condițiile de mediu pot influența, de asemenea, cât durează virusul. Umiditatea, de exemplu, se crede că face mai dificilă deplasarea picăturilor respiratorii prin aer, iar lumina ultravioletă este cunoscută pentru degradarea virusurilor. Studiul a constatat, de asemenea, că noul coronavirus ar putea persista ca aerosol – particule mici din aer – timp de până la trei ore, deși Morris clarifică că picăturile respiratorii mai mari sunt mai susceptibile de a fi infecțioase. Aerosolii virali sunt în primul rând o preocupare în mediile clinice în care anumite tratamente precum ventilația pot produce aceste particule. Este puțin probabil ca acești aerosoli pentru coronavirus să intre în joc în condiții în aer liber sau în locuri publice, cum ar fi supermarketurile.

Alimente?

Studiul lui Morris nu a inclus obiecte frecvent atinse, cum ar fi îmbrăcămintea, dar nu există dovezi că noul coronavirus poate fi transmis prin alimente, potrivit Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente.

În studiile asupra virusurilor gripale, obiectele poroase, cum ar fi hainele și lemnul, nu au conținut virusul mai mult de patru ore. Acest lucru se datorează faptului că aceste articole îndepărtează umezeala de virus și o fac să se degradeze. Indiferent de ceea ce atingi, apa și săpunul sunt cel mai bun mod de a elimina orice potențial virus de pe mâini înainte ca acesta să poată duce la infecție.

Coronavirusul nu pătrunde prin piele, deoarece stratul dvs. exterior este ușor acid, ceea ce împiedică intrarea în organism a celor mai mulți agenți patogeni, explică Greatorex.

Săpunul funcționează atât de eficient, deoarece chimia sa deschide învelișul exterior al coronavirusului și îl determină să se degradeze. Aceste molecule de săpun captează apoi fragmente mici de virus, care sunt spălate în apă. Dezinfectantele pentru mâini funcționează în mod similar prin separarea proteinelor conținute într-un virus. De asemenea, apa de la robinet nu este un motiv de îngrijorare, spun specialiștii, deoarece orice contaminare ar trebui să vină prin apele uzate. Deși coronavirusul a fost găsit în fecale, virusul nu a fost încă detectat în apele uzate, potrivit CDC. Chiar dacă acesta ar fi cazul, filtrarea apei din SUA este suficient de robustă pentru a ucide coronavirusul, spune Kyle Bibby, inginer de mediu la Universitatea Notre Dame.

„Este plauzibil din punct de vedere tehnic că ați putea fi expus la virus pe o cale pe apă? Da. Este realist ca un membru al publicului să se îngrijoreze? Nu.”, spune Bibby, potrivit sursei citate.

„Ultimul lucru de care avem nevoie acum este că oamenilor le este frică să bea apă de la robinet sau să se spele pe mâini”, mai explică acesta.

Sursă foto: click.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol