În ciuda pandemiei, aproape două treimi dintre oamenii din întreaga lume consideră acum schimbările climatice ca o urgență globală, se arată în cel mai mare sondaj de opinie realizat până acum cu privire la combaterea încălzirii globale. Peste un milion de persoane din 50 de țări au luat parte la sondaj. Conservarea pădurilor și a terenurilor este cea mai populară soluție pentru abordarea problemei.
Sondajul „Votul popular despre climat” a fost organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în colaborare cu Universitatea Oxford. Organizatorii au distribuit întrebările în 17 limbi prin anunțuri în aplicații de jocuri mobile în 50 de țări, în perioada octombrie-decembrie 2020. Printre cele 17 limbi s-a aflat și româna, pentru că studiul a fost distribuit și în Republica Moldova, dar nu și în România.
La consultarea populară participat aproximativ 1,22 de milioane de persoane de toate genurile, vârstele și mediile educaționale, dar cu un număr semnificativ de tineri. Dintre respondenți, 550.000 au vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Marja de eroare a fost de +/- 2%.
Cetățenii moldoveni au opinii diametral opuse
În toate țările, 64% dintre participanți au considerat schimbările climatice ca o urgență, necesitând răspunsuri urgente din partea guvernelor. În Marea Britanie și Italia, 81% dintre oameni au fost de acord cu urgența, în timp ce 50% dintre cei din Republica Moldova au spus că trebuie acționat rapid. În SUA, 65% dintre respondenți consideră schimbările climatice ca fiind o urgență.
Persoanele mai tinere au fost mai predispuse să fie de acord cu opinia conform căreia creșterea temperaturilor este o urgență (70%). Pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, proporția a scăzut la 58%.
În opt dintre cele zece țări cu cele mai mari emisii generate de producția de electricitate, a existat o opinie majoritară în favoarea utilizării mai multor energii verzi.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol