20 martie 2024, 7:00

Cum putem folosi deșeurile de whisky și bere pentru a produce energie

Unele distilerii din Scoția folosesc materialul rămas după producerea de whisky ca biomasă pentru producerea energiei termice sau electrice. Această energie alimentează atât procesele industriale din distilerii cât și comunitățile din apropiere. În România, doar 0,5% din energia produsă este generată prin folosirea biomasei. Având în vedere producția anuală de circa 17 milioane hectolitri de bere și circa 380.000 de tone de vin în România, putem observa o oportunitate pentru creșterea generării energiei prin utilizarea biomasei rezultate de pe urma producerii vinului sau al berii.

De la whisky la energie

Un studiu din 2010, realizat de cercetători ai Universității Strathclyde din Glasgow, prezintă cazul distileriei Balmenach. Acest studiu detaliază modul în care această distilerie ar putea să eficientizeze procesul de distilare și modalitățile necesare pentru atingerea acestui scop. O distilerie de mărime medie, precum Balmenach, are nevoie anual de circa 480.000 KW și 1.646.320 de litri de combustibil de încălzire pentru a produce 2,3 milioane de litri de alcool, care, prin procesul de dublă distilare, devine whisky.

Pentru a crește eficiența procesului de producție și a reduce costurile și emisiile de CO2, autorii studiului recomandau:

  1. utilizarea de biocombustibil rezultat din folosirea drojdiei într-un proces numit digestie anaerobă (AD), care produce, la o temperatură de ~38 °C, un biogaz mixt compus din metan și dioxid de carbon;
  2. utilizarea bioetanulului în loc de ulei sau motorină pentru procesul de distilare și a unui boiler special care să recicleze căldura emisă prin prima distilare.

 

Acest proiect ar fi redus emisiile anuale de dioxid de carbon cu aproximativ 139 tone. În urma acestor recomandări, managementul distilerii a decis instalarea în 2015 a unui boiler de 4 MW, care folosește biomasă într-o parte a distilerie Balmenach. Acest boiler furnizează anual 18.000 MWh căldură și a redus necesarul anual de energie cu ~30%.

Transport ecologic de whisky

Distileria scoțiană Glenfiddich a lansat o flotă de camioane special transformate să ruleze pe biogaz verde, fabricat din propriile deșeuri de whisky ale fabricii. Sistemul inovator va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 99% în comparație cu motorina și alți combustibili fosili.

Gazul cu conținut scăzut de carbon este creat prin conversia deșeurilor de la producție și a reziduurilor rezultate din procesul de distilare. Compania a construit stații speciale de alimentare la distileria sa din Dufftown, din nordul Scoției.

Noile vehicule sunt planificate să se ocupe de transport în fiecare etapă a procesului, de la îmbuteliere până la ambalare. Deplasările anuale ale fiecărui camion vor avea același beneficiu pentru mediu ca plantarea a până la 4.000 de copaci pe an.

Ce putem face în România

În țara noastră, cantitatea de curent generată din biomasă este de 106.896 MW (0,5% din total). În 2019, erau 26 de centrale electrice ce utilizau biomasă. Printre cele mai mari sunt BIOENERGY SUCEAVA S.R.L. (putere instalată de 29,65 MW) și Centrala de cogenerare pe biomasă EGGER (14,5 MW).

România produce anual în jur de 17 milioane hectolitri de bere și cam 380 de mii de tone de vin. Există potențial la nivel local, mai ales pentru berării, să furnizeze cantități importante de biomasă, într-un mod similar celor al distileriilor din Scoția.

Cantitățile de biomasă provenite din domeniul agricol sunt însemnate. Berăriile mari, precum Ursus din Buzău, au potențialul de a furniza cantități însemnate de biomasă care pot crește cantitatea de energie generată la nivel local, sau cel puțin pentru a deveni auto-sustenabile din punct de vedere energetic.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol