18 mai 2024, 0:32

Sindicaliștii solicită dotarea personalului silvic care asigură paza pădurilor

Jumătate dintre cei peste 7.000 de silvicultori nu sunt dotaţi în prezent cu arme de serviciu, potrivit Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva.

În acest context, sindicaliștii solicită urgentarea dotării personalului silvic care asigură paza pădurilor cu armament de serviciu, uniformă de serviciu, mijloace de apărare şi de intervenţie, mijloace de comunicaţie şi mijloace de deplasare, potrivit green-report.ro.

„Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor a fost solicitată intervenţia domnului Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în vederea modificării şi completării Codului penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257, alături de poliţişti şi jandarmi, în cazul cărora faptele de ameninţare, lovire şi vătămare corporală comise asupra acestora se sancţionează cu pedepse mult mai aspre”, potrivit unui comunicat al sindicaliştilor din silvicultură.

Astfel, solicitarea a fost transmisă în contextul în care în ultimele săptămâni au existat alte cazuri de agresiuni fizice comise de hoţii de lemn asupra a trei silvicultori aflaţi în timpul serviciului de pază a fondului forestier.

„Aceste noi cazuri vin să completeze tabloul sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi de hoţii de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative, etc). Federaţia Sindicatelor Silva a atras atenţia încă din anul 2019, în nenumărate rânduri, că personalul silvic de teren se confruntă cu o presiune tot mai ridicată asupra pădurii şi face faţă cu dificultate acestei presiuni, în principal din cauza lipsei dotărilor absolut necesare în cadrul acţiunilor pentru asigurarea pazei şi a integrităţii fondului forestier (armament de serviciu, mijloace de comunicare, de intervenţie şi de apărare, uniforme de serviciu, echipament individual de protecţie precum şi mijloace de transport adecvate)”, se precizează în comunicatul sindicatului.

Sursă foto: covasnamedia.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol