16 iunie 2024, 2:53

După expulzarea lui Djokovic, Serbia renunță la un mare proiect de baterii pentru mașini electrice

La o săptămână după ce autoritățile din Canberra l-au expulzat pe Novak Djokovic, Belgradul a renunțat la un proiect de 2,4 miliarde de dolari condus de gigantul minier anglo-australian Rio Tinto. Decizia pune în joc reputația Serbiei ca destinație de investiții, alături de visul Europei de a asigura aprovizionarea locală cu materii prime pentru bateriile pentru vehicule electrice.

Bătălia pentru mina de litiu Jadar din vestul Serbiei se desfășoară de luni de zile, grupurile și comunitățile verzi plângându-se de potențiala contaminare a râurilor locale. Djokovic s-a alăturat protestatarilor, printr-o postare pe Instagram în decembrie, ridicând miza pentru premierul Ana Brnabic, care se confruntă cu alegeri în aprilie anul acesta. Retorica neplăcută dintre Serbia și Australia asupra statutului de vaccinare a vedetei împotriva Covid-19 i-au redus și mai mult spațiul de manevră.

Scăderea cu 3% a acțiunilor grupului Rio Tinto este o reacție exagerată. Rio ar trebui să poată rezolva lucrurile cu guvernul după alegeri, abordând în același timp preocupările locale cu planurile de tratare mai riguroasă a deșeurilor miniere. Costul pentru Serbia de a abandona pentru totdeauna cele 2,3 milioane de tone de carbonat de litiu de la Jadar este probabil prea mare. Rio consideră că proiectul ar aduce o creștere de 4% economiei țării balcanice. Pe baza prețurilor actuale ale litiului, producția anuală estimată a lui Jadar, de 58.000 de tone, ar fi generat venituri de 2,2 miliarde de dolari.

Chiar dacă Australia și Chile sunt cei mai mari producători de minereu de litiu din lume, companiile chineze controlează 80% din aprovizionarea cu metalul rafinat. Jadar ar slăbi această situație, producând suficient litiu pentru a alimenta un milion de mașini pe an.

Foto: „Advanced Li-Ion Battery” de Argonne National Laboratory, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol