10 noiembrie 2024, 6:38

Nu suntem egali în fața schimbărilor climatice (studiu)

Studiul realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai arată că, deși schimbările climatice au un impact global, vulnerabilitatea comunităților noastre la aceste schimbări diferă. Zonele urbane și ariile metropolitane sunt mai rezistene și au un risc mai mic de a fi afectate grav de dinamica schimbărilor climatice. Totuși, cu cât ne îndepărtăm de centrele urbane și analizăm comunitățile rurale din zone mai izolate, observăm o vulnerabilitate mare la schimbările climatice. Structura demografică și economică a acestor comunități fac ca persoanele din aceste zone să fie expuse direct efectelor schimbărilor climatice.

Printre cele mai vizibile probleme cauzate de schimbările climatice pentru județul Cluj sunt cele legate de:

  • agricultură
  • calitatea și accesul la apă potabilă
  • impactul asupra potențialului turistic
  • rezistența socio-economică față de evenimentele extreme (valuri de căldură, furtuni, viituri, etc.).

 

În dependență de structura socio-economică a localităților, putem avea de-a face cu unul sau multipli factori de risc. Acești factori de risc cresc vulnerabilitatea comunităților la schimbările climatice. De exemplu comunitățile din zonele de munte din partea de sud și sud-vest a județului sunt direct afectate de scăderea numărului de zile cu zăpadă (și a grosimii stratului de zăpadă), deoarece aici sunt amplasate o serie de stațiuni turistice dedicate sporturilor de iarnă.

Comunitățile din partea estică a județului, fiind angrenate preponderent în activități agricole, sunt expuse riscurilor asociate cu diminuarea productivității agricole a culturilor actuale. În cazul zonelor urbane și periurbane, vorbim despre „insule de căldură urbană” și există un impact al acestora asupra productivității economice, sănătății publice și consumului de resurse.

Totuși nu putem vorbi despre o distribuție egală a riscurilor, respectiv comunitățile pot avea un grad diferit de vulnerabilitatea la schimbările climatice în dependență de caracteristicile specifice și contextului socio-economic.

European Green Deal poate fi un instrument eficient pentru a dezvolta politici eficiente atât la nivel național cât și local. Gândit ca un ghid pentru creșterea rezilienței față de schimbările climatice, European Green Deal prezintă o serie de direcții și acțiuni prin care putem transforma problemele asociate schimbărilor climatice în oportunități. Aplicat la cazul județului Cluj, acesta ar putea să însemne diversificarea culturilor agricole și introducerea culturilor rezistente la noile realități climatice. Pentru zonele dependente de turismul montan de iarnă, ar trebui dezvoltată și o strategie de dezvoltare a turismului montan de vară (piste de bicicletă, drumeții, plimbări cu barca etc.).


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol