12 octombrie 2024, 6:05

PNRR: România spune că va elimina cărbunele până în 2032. Oare?

În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România promite că va elimina cărbunele din mixul energetic, până în 2032. Un plan în acest sens, și măsuri de sprijin pentru comunitățile miniere, vor fi pregătite până în a doua jumătate a anului viitor. Planul este de a înființa o Comisie a Cărbunelui, așa cum au făcut Cehia și Germania, pentru a decide exact cum va decurge eliminarea cărbunelui.

14 state membre UE au încetat deja să utilizeze cărbune sau s-au angajat să facă acest lucru înainte de 2030. Prin stabilirea datei limite în 2032, România nu este cea mai ambițioasă țară din UE, deși este cu câțiva ani înaintea celor mai mari utilizatori de cărbune din Europa – Polonia, Cehia și Germania.

Huila deja joacă un rol minor în mixul energetic al României, spre deosebire de lignitul extras din Valea Oltului, transformat în electricitate de Complexul Energetic Oltenia. Compania, care asigură 15-20% din producția de energie a țării, este însă într-o situație dificilă, iar guvernul negociază cu Comisia Europeană un plan de restructurare.

Utilizarea cărbunelui în România a scăzut în ultimele decenii, în paralel cu o creștere a ponderii energiei nucleare și a gazelor naturale, care sunt astăzi principala sursă de energie a țării.

Piața carbonului din UE a adăugat costuri pentru producătorii care încă depind de cărbune. CE Oltenia a avut nevoie de mai multe ori de sprijin de la stat pentru a-și putea achiziționa certificatele de emisii

PNRR subliniază necesitatea de a crește cota de energie regenerabilă a țării în paralel cu eliminarea cărbunelui.

În document, Executivul spune că minele de huilă Lonea și Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara vor fi închise până în trimestrul al doilea din 2025, iar cele de la Vulcani și Livezeni – până în trimestrul al doilea din 2032.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol