25 iunie 2024, 9:41

România apără rolul energiei nucleare în viitorul mix

Șapte țări membre ale Uniunii Europene, printre care și România, apără rolul energiei nucleare în Europa, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, potrivit digi24.ro.

Este „un apel de urgenţă pentru a asigura reguli ale jocului echitabile pentru energia nucleară în UE, fără a exclude politici şi avantaje climatice şi energetice”, se menţionează în textul postat online pe site-ul guvernului polonez.

Apelul intervine în plină discuţie privind combaterea schimbărilor climatice în UE şi Pactul verde european, care ar urma să condiţioneze accesul la finanţări şi deci investiţiile pentru numeroşi ani.

În acest sens, semnatarii scrisorii cer „ca politicile energetice şi climatice europene să susţină toate căile către neutralitatea climatică, potrivit principiului neutralităţii tehnologice”.

Cu toate că Germania a decis să renunţe la acest tip de energie în urma catastrofei de la Fukushima, Polonia sau Republica Cehă contează pe ea pentru a limita utilizarea cărbunelui, foarte poluant şi emiţător de gaz cu efect de seră.

Totodată, Franţa îşi obţine în schimb peste 70% din energia electrică din centrale nucleare, o cifră pe care vrea să o reducă la 50% până în 2035.

Sursă foto: bursa.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol