20 martie 2024, 7:01

Fuziunea nucleară: o sursă de energie curată aproape nelimitată este posibilă (VIDEO)

Fuziunea nucleară poate fi cel mai apropiat lucru de o soluție pentru criza climatică. Oamenii de știință britanici au anunțat că au dublat recordul anterior pentru generarea și susținerea fuziunii nucleare, care este același proces care permite soarelui și stelelor să strălucească atât de puternic.

Fuziunea nucleară este, după cum sugerează și numele, fuziunea a doi sau mai mulți atomi într-unul mai mare, un proces care eliberează o cantitate enormă de energie sub formă de căldură. Energia nucleară folosită astăzi este creată printr-un proces diferit, numit fisiune, care se bazează pe scindarea, mai degrabă decât pe fuziunea atomilor. Acest proces creează deșeuri care pot rămâne radioactive timp de zeci de mii de ani. De asemenea, este potențial periculos în cazul unui accident, cum a fost dezastrul de la Fukushima din Japonia din 2011.

Fuziunea, pe de altă parte, este mult mai sigură, poate produce puține deșeuri și necesită doar cantități mici de combustibil abundent, din surse naturale, inclusiv elemente extrase din apa de mare. Acest lucru îl face o opțiune atractivă pe măsură ce lumea trece de la combustibilii fosili la energii curate.

Într-o mașină uriașă denumită tokamak, oamenii de știință care lucrează în satul englez Culham, lângă Oxford, au reușit să genereze un record de 59 de megajouli de energie de fuziune susținută, în cinci secunde, pe 21 decembrie anul trecut. Cinci secunde este limita în care mașina poate susține puterea înainte ca magneții să se supraîncălzească.

EUROfusion, un consorțiu care include 4.800 de experți, studenți și personal din întreaga Europă, a realizat proiectul în parteneriat cu Autoritatea pentru Energie Atomică din Marea Britanie. Comisia Europeană a contribuit la finanțare.

Experții spun că rezultatele demonstrează că fuziunea nucleară este posibilă și că nu mai este o soluție ideală pentru criza climatică.

Foto: CNN


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol