12 iulie 2024, 20:08

Ucraina a raportat daune la două instalații de deșeuri nucleare

Două instalații ucrainene care conțineau deșeuri nucleare au suferit avarii pe fondul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, au raportat sistemele de monitorizare internaționale.

Rachetele au lovit un loc de eliminare a deșeurilor radioactive din Kiev, iar un transformator electric a fost avariat într-un depozit similar din Harkov. Aceste două incidente evidențiază riscul foarte real ca instalațiile cu material radioactiv să sufere daune în timpul conflictului, cu unele consecințe grave pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică va organiza o reuniune extraordinară miercuri, la Viena, pentru a discuta despre situația actuală din Ucraina.

Ucraina este al doilea cel mai mare generator de energie nucleară din Europa, după Franța. Energoatom, compania care administrează reactoarele, a continuat să opereze cele patru fabrici care adăpostesc 15 reactoare, chiar dacă invazia Rusiei a avut loc în Ucraina. Energia atomică generează aproximativ jumătate din puterea Ucrainei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol