25 iunie 2024, 8:00

Rămășițele impactului care a creat Luna, încă în adâncurile Pământului

Rămășițele unei protoplanete care s-a ciocnit cu Terra în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani și a rezultat Luna s-ar afla încă în adâncurile Pământului, potrivit oamenilor de știință, potrivit sciencemag.org.

Este vorba despre protoplaneta denumită Theia.

Conform experților, rămășițele acesteia s-au păstrat după impact, aceasta fiind și explicaţia pentru cele două conglomerate de roci fierbinţi, de dimensiuni continentale, aflate în prezent în mantaua terestră – una dintre ele sub Africa şi cealaltă sub Pacific, arată sursa citată.

Dacă s-ar afla la suprafaţa Terrei, aceste formaţiuni ar fi de 100 de ori mai înalte decât Muntele Everest, adică peste 800 de kilometri, scrie Live Science.

Impactul Pământului cu Theia

Astfel, impactul Pământului cu Theia a dus la formarea Lunii şi a transformat suprafaţa Terrei într-un ocean de magmă, iar unii oameni de ştiinţă sunt de părere că aceste conglomerate de roci s-au format pe măsură ce acest ocean de magmă s-a răcit şi s-a cristalizat, conform materialului publicat de Science.

Totodată, în cadrul Conferinţei de Ştiinţe Selenare şi Planetare (Lunar and Planetary Science Conference), un student doctoral – Qian Yuan, de la Arizona State University (ASU) Tempe, a prezentat o ipoteză alternativă.

El a propus ca, după impactul ce a dus la formarea Lunii, materiale dense din mantaua protoplanetei Theia s-au scufundat la mari adâncimi sub suprafaţa terestră, acumulându-se sub forma acestor conglomerate de roci poziţionate sub Africa şi Pacific. Conform modelului teoretic prezentat de Yuan, rocile ce sunt cu 1,5% până la 3,5% mai dense decât materia din mantaua terestră nu s-au amestecat cu rocile din jur. În schimb, aceste roci provenite de la Theia s-au scufundat spre marginea inferioară a mantalei terestre, în apropierea nucleului terestru.

„Această idee nebunească este cel puţin plauzibilă”, a declarat Yuan pentru revista Science.

Un studiu din 2019, publicat în jurnalul Geochemistry, susţine această ipoteză, conform căreia mantaua protoplanetei Theia era mai densă decât cea a Terrei – cu aproximativ 2% – 3,5% mai densă, raportează Science.

Conform teoriei lui Yuan, în timp ce rocile mai uşoare, mai puţin dense au fost proiectate pe orbita terestră unde au format Luna, bucăţi din mantaua bogată în fier a protoplanetei s-au scufundat în mantaua terestră, unde au rămas până în ziua de azi, sub forma conglomeratelor de roci de sub Africa şi Pacific.

„Cred că ideea este complet viabilă până altcineva îmi demonstrează că nu e”, a comentat pentru Science Edward Garnero, seismolog la ASU Tempe.

Sursă foto: playtech.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol