17 mai 2024, 13:34

Proiect pilot pentru urși: Au fost plantați pomi fructiferi

Un proiect pilot desfășurat de WWF România a avut loc în Maramureș.

Acesta a avut ca scop refacerea și îmbunătățirea suprafețelor destinate hranei faunei sălbatice, în special pentru urși, potrivit green-report.ro.

Astfel, la ultima acțiune, voluntarii au plantat păr și măr pădureț, cireș sălbatic, corcoduș, păducel, măceș.

Citește și: Adoptă un ursuleț! Povestea sanctuarului Libearty de la Zărnești FOTO

Demersurile fac parte din proiectul „Granițe deschise pentru fauna sălbatică din Carpați”, care își propune identificarea și securizarea rețelei de coridoare ecologice transfrontaliere din Ungaria-Slovacia-Romania-Ucraina.

Acțiunea de voluntariat s-a desfășurat în una din zonele destinate hranei faunei sălbatice din coridorul ecologic Cavnic, de pe raza comunei Băiuț, Maramureș. Voluntarii au plantat unele specii de arbori și arbuști fructiferi ce sunt adaptați condițiilor de mediu locale (păr și măr pădureț, cireș sălbatic, corcoduș, păducel, măceș, porumbar, etc) și au putut observa urme ale speciilor din faună sălbatică venite în zonă pentru hrană.

Aceste măsuri contribuie la îmbunătățirea funcționalității coridoarelor ecologice, având rolul de a optimiza mozaicul de habitate ce servesc ca adăpost şi oferă condiţii de hrană naturală diversificată pentru specii din fauna sălbatică, în special pentru carnivorele mari, ca specii umbrelă, şi contribuie la reducerea conflictului animale sălbatice-om.

„Granițe deschise pentru fauna sălbatică din Carpați” a început pe 1 octombrie 2019 și este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Slovacia-Romania – Ucraina ENI 2014-2020, pe o perioadă de 30 de luni. WWF România – filiala Maramureș, împreună cu partenerii de proiect din Ucraina (Organizaţia RakhivEcoTur), Ungaria (Parcul Național Aggtelek) și Slovacia (SOS BirdLife) vor contribui la protecția biodiversității din Ecoregiunea Carpatică prin îmbunătățirea conectivității între habitate dar și menținerea funcțiilor și serviciilor furnizate de ecosisteme, suport al unei dezvoltări durabile.

Sursă foto: dakkota.weebly.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol