9 octombrie 2024, 23:15

Programul Rabla ar putea fi reluat la jumătatea lunii aprilie

Programul Rabla ar putea fi reluat la jumătatea lunii aprilie.

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Totodată, acesta a precizat că bugetul alocat Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), instituţie care finanţează programul Rabla pentru electrocasnice, dar şi Rabla şi Rabla Plus, va fi cel puţin la nivelul celui de anul trecut.

„Bugetele vor fi cel puţin bugetele pe anul trecut. Orizontul de timp este 30 de zile pentru consultare publică plus câteva zile pentru aprobarea bugetului AFM, ieri cred că a apărut bugetul în Monitorul Oficial sau alaltăieri. De două-trei zile discutăm pregătirea bugetului pe AFM şi orizontul de timp real este undeva în a doua parte a lunii aprilie”, a explicat ministrul Mediului pe pagina de Facebook.

Deși ar fi trebuit să înceapă în 15 decembrie, programul a fost amânat din cauza „contextului general de instabilitate a securităţii cibernetice”: „Programul va fi reluat de la zero pentru că nu s-a întâmplat nimic concret. Nu au fost înregistrate cererile şi programul pleacă de la zero, cu minim cu bugetul de anul trecut, cu sistemul informatic verificat cu ajutorul colegilor de la STS ( n.r. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), instituţie care ne-a sprijinit enorm în desfăşurarea SUMAL-ului şi cred că este practic singura instituţie care poate să asigure o bază stabilă pentru programe de o asemenea amploare”.

În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, astfel:

  • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.
  • 500 de lei pentru laptopuri
  • 300 de lei pentru tablete.

Sursă foto: topgear.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol