15 iunie 2024, 23:00

Procedură inovatoare: extragerea apei din aerul deșertic și convertirea ei în hidrogen

Un nou proiect în zonele aride din Australia va testa o tehnică inovatoare pentru conversia energiei solare în hidrogen, prin captarea umezelii din aer și separarea acesteia prin hidroliză, făcând posibil ca zonele aride și fierbinți să devină exportatori de energie. La fel ca o mare parte din teritoriul de nord al Australiei, zona deșertică Tennant Creek are mult soare, dar nu are o cantitate de apă de rezervă pentru export. Așadar, pe măsură ce Australia devine un exportator de energie verde pe bază de hidrogen, pârâul Tennant este un loc bun pentru a încerca o nouă tehnologie care nu necesită volume mari de apă municipală sau o conexiune la rețeaua electrică locală, pentru produs hidrogen.

Noua companie startup Aqua Aerem a semnat un acord cu guvernul, pentru un test de 12 săptămâni al sistemului său solar aer/hidrogen. Energia va fi captată printr-un sistem fotovoltaic, despre care compania spune că va capta energia de două ori mai eficient decât un panou obișnuit de siliciu.

Următorul pas este de a transforma acea energie în hidrogen transportabil prin electroliză, care are nevoie doar de energie electrică și apă. Aqua Aerem va folosi un sistem atmosferic de captare a apei, care aspiră umezeala din aer. Sistemul funcționează mai eficient în climă mai caldă, necesită puțină întreținere și nu produce alte deșeuri. Testul se va concentra în principal pe procesul de captare a apei, celelalte elemente fiind tehnologii destul de mature în acest moment.

Sistemul propus de Aqua Aerem implică instalarea unui electrolizator de 15 MW, despre care estimează că va produce în jur de 912 tone de hidrogen verde pe an, oferind aproximativ jumătate din energia utilizată de comunitatea din Tennant Creek.

Foto: Tenniscourtisland, Wikimedia, CC BY-SA 4.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol