Energiile regenerabile au fost în 2020 principala sursă de producţie de electricitate în Europa, acest lucru întâmplându-se pentru prima oară.
În acest context, s-a înregistrat o scădere în cazul cererii energiei produse din combustibili fosili, care este mai scumpă.
Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de organizaţiile Ember și Agora Energiewende, regenerabilele au produs 38% din electricitatea din UE în 2020, în creştere faţă de 34% în 2019. Această creştere a fost suficientă pentru a devansa, pentru prima dată, electricitatea produsă din combustibili fosili, care anul trecut a căzut la 37%, transmite Bloomberg.
„La începutul unui deceniu de acţiune globală pentru climă, este interesant că Europa a ajuns la acest punct de cotitură cu privire la energia verde. Creşterea rapidă a energiei eoliene şi fotovoltaice a forţat cărbunele să intre pe o pantă descendentă şi acesta este doar începutul”, susţine analistul Ember şi principalul autor al raportului, Dave Jones.
Astfel, datele arată că producţia de electricitate realizată de centralele eoliene şi fotovoltaice a crescut cu aproape 10% comparativ cu 2019. În schimb, producţia de electricitate pe bază de cărbune a scăzut cu 20%, fiind la aproape jumătate faţă de nivelul la care era în urmă cu cinci ani. Producţia de electricitate pe bază de gaze naturale a scăzut şi ea, cu 4%, dar este în continuare cu aproximativ 12% peste media din ultimii 10 ani.
În ceea ce privește România, energia electrică a țării a avut ca surse 35,7% combustibilii fosili, 20,4% – centralele nucleare și 43,9% – regenerabile. Utilizarea cărbunelui a scăzut în țara noastră cu 31% din 2015 până acum.
Sursă foto: chiledesarrollosustentable.cl
COMMENTS ARE OFF THIS POST