18 iunie 2024, 7:09

Premiul Nobel pentru fizică, acordat pentru studiul rolului umanității în schimbarea climatului

Trei oameni de știință au primit Premiul Nobel pentru fizică pentru lucrări esențiale în înțelegerea modului în care se schimbă clima Pământului, identificând efectul comportamentului uman asupra acestor schimbări și, în cele din urmă, prezicând impactul încălzirii globale.

Câștigătorii au fost:

  1. Syukuro Manabe de la Universitatea Princeton, SUA
  2. Klaus Hasselmann de la Max Planck Institute for Meteorology din Hamburg, Germania
  3. Giorgio Parisi de la Universitatea Sapienza din Roma.

 

Și alții au primit premii Nobel pentru munca lor privind schimbările climatice, cel mai cunoscut fiind fostul vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii, Al Gore, dar Academia Regală Suedeză de Științe a spus că este prima dată când premiul de fizică este acordat în mod special unor oameni de știință din domeniul climei.

„Descoperirile recunoscute anul acesta demonstrează că ceea ce știm despre climă are o bază științifică solidă, cu fundament pe o analiză riguroasă a observațiilor”, a spus Thors Hans Hansson, președintele Comitetului Nobel pentru Fizică.

Câștigătorii din acest an au ajutat la înțelegerea a ceea ce părea haos, prin descrierea sistemelor fizice complexe și prezicerea comportamentului lor pe termen lung.

În 1967, Dr. Manabe a dezvoltat un model de computer care a confirmat conexiunea critică dintre gazul cu efect de seră primar – dioxidul de carbon – și încălzirea în atmosferă. Acest model a pregătit calea pentru alții. Modelele ulterioare ale doctorului Manabe, care au explorat conexiunile dintre condițiile din ocean și atmosferă, au fost cruciale pentru a recunoaște modul în care topirea crescută a stratului de gheață din Groenlanda ar putea afecta circulația oceanelor în Atlanticul de Nord.

La aproximativ un deceniu după lucrarea fundamentală a doctorului Manabe, dr. Hasselmann a creat un model care conecta fenomenele climatice pe termen scurt – cu alte cuvinte, ploaia și alte tipuri de vreme – la climatul pe termen lung, cum ar fi oceanul și curenții atmosferici.

Dr. Parisi este creditat cu descoperirea interacțiunii tulburărilor și fluctuațiilor din sistemele fizice, de la o mică colecție de atomi la atmosfera unei planete întregi.

Dr. Manabe și Dr. Hasselmann vor împărți jumătate din premiul de aproximativ 1,1 milioane de dolari. Cealaltă jumătate va merge la doctorul Parisi, a cărui lucrare este în mare parte separată.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol