29 martie 2024, 16:24

Poluarea aerului ucide mult mai mulți oameni decât va face vreodată Covid-19. De ce nu se discută despre asta?

Peste zece milioane de oameni mor în fiecare an din cauza poluării aerului, potrivit unui nou studiu, mult mai mulți decât cei 2,6 milioane de oameni care au murit din cauza bolii Covid-19. Deși Covid-19 este știrea principală, poluarea obișnuită a aerului rămâne o problemă secundară pentru politicieni și tehnocrați.

Estimarea de 10,2 milioane se bazează pe datele din 2012, iar din 2012, China și-a redus considerabil emisiile. Cu toate acestea, multe alte țări au înregistrat o creștere economică mai mare și mai multă poluare în acest timp, astfel încât inexactitățile din datele limitate se pot reduce în ambele direcții.

De ce nu se discută?

Estimările Organizației Mondiale a Sănătății pentru decesele anuale cauzate de poluarea aerului variază de obicei între 6 și 7 milioane. Aceste decese nu apar însă prea des în discursul politic al Statelor Unite ale Americii. Un motiv poate fi faptul că 62% dintre aceste decese au loc în China și India. Numărul deceselor premature cauzate de particulele în suspensie în America de Nord a fost de 483.000 de oameni, puțin mai mic decât numărul deceselor din cauza bolii Covid-19 până în prezent, pe același continent. Se estimează că 876 dintre aceste decese au fost de copii sub vârsta de 4 ani.

Un alt motiv pentru slaba discuție politică despre problemă poate fi invizibilitatea acesteia. Poluarea aerului provoacă multe decese, dar rar vezi sau citești despre o persoană care moare direct din cauza poluării aerului. Cancerul pulmonar și bolile cardiace sunt frecvent citate drept cauze de deces, chiar dacă pot proveni din poluarea aerului.

Sau vă puteți întreba de ce nu se pune mai mult accent pe numărul de oameni care mor în fiecare an din cauza încălzirii globale, fie direct, fie indirect. Este dificil să găsești o estimare exactă a acestui număr, deși aproape sigur nu se apropie niciodată de zece milioane.

A vorbi mai multe despre poluarea aerului s-ar putea să distragă atenția de la lupta mai amplă împotriva schimbărilor climatice, care pare a fi o problemă mai importantă pentru mulți intelectuali și activiști. De asemenea, ei ar putea crede, poate corect, că, dacă vor reuși să limiteze schimbările climatice, poluarea aerului va scădea semnificativ.

Dar, dacă ceva ucide zece milioane de oameni pe an, acel fenomen ar trebui să fie centrul principal al dezbaterii. O lecție totuși există aici: odată ce începem să luăm în serios poluarea aerului, întreaga lume va începe să arate diferit.

Foto: 君勇 林, Flickr, CC BY-NC 2.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol