16 aprilie 2024, 20:38

Poluarea aerului din cauza produselor de uz casnic reduce viața oamenilor

O componentă specifică a poluării cu particule de aer găsite în unele produse obișnuite pentru uz casnic ar putea fi responsabilă de până la 900.000 de decese premature în fiecare an, de zece ori mai mult decât estimările anterioare, potrivit noilor cercetări publicate în Atmospheric Chemistry and Physics.

În timp ce majoritatea acestor componente, denumite aerosoli organici secundari antropici (ASOA), sunt produse în timpul arderii combustibililor fosili, unele provin din produse de uz zilnic, cum ar fi produse de curățare, pesticide sau vopsea de uz casnic.

Chiar dacă majoritatea acestor compuși sunt produși în interior – și pot juca un rol în crearea unei calități slabe a aerului interior – în cele din urmă vor scăpa afară prin ferestre deschise sau fisuri minuscule în fundație. În zonele urbane, ASOA-urile pot constitui o parte semnificativă din poluanții mai cunoscuți, particulele fine (PM2.5).

Inhalarea oricărui tip de particulă – dar mai ales a uneia PM 2.5 – poate fi în detrimentul sănătății umane. Efectele ar putea include funcția pulmonară redusă, dezvoltarea cancerului pulmonar și un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Poluarea creată de produsele chimice volatile (PCV) crește, deoarece aceste produse sunt mai puțin reglementate și mai direct legate de utilizarea zilnică și de populație.

Reglementarea corectă a PCV-urilor și a emisiilor de transport este primordială dacă vrem să prevenim decesele premature cauzate de ASOA, având în vedere că statisticile ar putea fi o subestimare.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol