După estimarea nivelurilor de poluare a aerului cu particule fine, cercetătorii din China au descoperit că zonele rezidențiale cu mai multă poluare au avut o prevalență crescută a bolilor renale cronice și a albuminuriei (prezența albuminei în urină), scrie Healio citând un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Peking (China). Cercetarea a fost publicată în decembrie 2020 în Jurnalul Societății Americane de Nefrologie.
Se știa deja că particulele fine cresc riscul oamenilor de a dezvolta boli de inimă și pulmonare, dar acest nou studiu sugerează că ar putea crește și riscul de a dezvolta boli cronice de rinichi. Cercetătorii au descoperit că riscurile sunt semnificativ mai mari în zonele urbane și în rândul bărbaților, al adulților mai tineri și al adulților fără alte afecțiuni.
Studiul a analizat peste 47.000 de adulți din China și a estimat nivelurile de poluare a aerului timp de doi ani, la reședința fiecărei persoane, prin informații satelitare, explică Health Day.
Distribuția spațială a concentrațiilor de particule fine arată diferențe evidente ale nivelurilor poluării între regiunile din China, în perioada 2007-2010. (Sursa: studiu științific)
S-a descoperit că 10,8% dintre participanți au avut boli cronice de rinichi. Fiecare creștere a particulelor fine, de 10 micrograme pe metru cub de aer, a fost asociată cu șanse de 1,3 ori mai mari de a avea sau a face boala.
„Deși calitatea aerului înconjurător s-a îmbunătățit substanțial în ultimii cinci ani în China, nivelul anual național de particule din țară depășește standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății”, a declarat autorul studiului, Dr. Luxia Zhang.
În februarie 2020 a fost publicat un alt studiu realizat în SUA, care oferă rezultate asemănătoare celui din China.
Descoperirile oferă dovezi factorilor de decizie politică și oficialilor din domeniul sănătății publice pentru necesitatea luării unor măsuri mai stricte de control al calității aerului.
Foto: Brady Bellini (Unsplash)
Comentariile sunt oprite pentru acest articol