16 iunie 2024, 1:00

Statul nu știe unde sunt poluatorii, așa că-i va căuta cu dronele

Guvernul pregătește achiziția a 46 de drone cu senzori și a 21 de sisteme de monitorizare a calității aerului, pentru identificarea rapidă a surselor de poluare. Valoarea totală a investiției, care va fi finanțată și din fonduri UE nerambursabile, este estimată la mai mult de 52 de milioane lei, iar durata de implementare este de doi ani.

Este vorba despre:

  • 45 de module de senzori pentru monitorizarea calitații aerului;
  • 45 de module de senzori pentru monitorizarea gazului de depozit provenit de la deșeurile menajere;
  • 15 module de senzori pentru monitorizarea incineratoarelor de deșeuri;
  • 5 module de senzori pentru monitorizarea compușilor rezultați din industria prelucrării lemnului;
  • două module de senzori pentru monitorizarea următorilor compuși: metil mercaptan, HCN, HCl, CS2, Cl2.

 

Fiecare sistem UAV va fi dotat cu cameră de termoviziune, câte un modul de senzori pentru monitorizarea calitații aerului și un modul de senzori pentru monitorizarea gazului de depozit al deșeurilor menajere.

În situația în care stațiile de monitorizare înregistrează o tendință anormală de creștere a concentrațiilor de poluanți în atmosferă, deplasarea unui autolaborator este eficientă doar în condițiile în care personalul Gărzii de Mediu poate identifica cu acuratețe arealul unde ar putea exista potențialele surse de emisii.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol