18 mai 2024, 18:55

Creează piste și oamenii vor pedala (STUDIU)

Adăugarea de piste pentru biciclete pe străzile urbane poate crește numărul de bicicliști într-un întreg oraș, nu doar pe străzile cu piste noi pentru biciclete, potrivit unui nou studiu. Constatarea se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care indică faptul că investițiile în infrastructura ciclismului pot încuraja mai mulți oameni să facă naveta cu bicicleta, ceea ce ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la îmbunătățirea sănătății.

Cercetarea publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences a constatat că, în orașele în care s-a adăugat infrastructura pentru biciclete, ciclismul a crescut cu până la 48% față în ​​orașele care nu au construit piste pentru biciclete.

Orașele dense, în care transportul public era deja popular, au înregistrat în general cele mai mari creșteri. În orașele cu densitate mai mică, mai multe mașini pe cap de locuitor și viteze mai mari de trafic, creșterea ciclismului a fost mai modestă. Parisul, care și-a implementat programul de piste pentru biciclete mai devreme și a avut cel mai mare program de piste pop-up pentru biciclete din oricare dintre orașele din studiu, a avut una dintre cele mai mari creșteri ale numărului de bicicliști.

Cercetătorii au colectat date, inclusiv lungimile noilor piste pentru biciclete și date de la contoarele de biciclete, din 106 orașe din Europa. Contoarele le-au permis cercetătorilor să măsoare numărul de bicicliști din oraș, nu doar de pe noile piste de biciclete. Ei au analizat numărul de bicicliști din martie până în iulie 2020 și au constatat că, în orașele care au adăugat piste pentru biciclete, ciclismul a crescut cu 11% până la 48% față de ​​orașele care nu au adăugat piste pentru biciclete.

Foto: Paul Krueger, Flickr, CC BY 2.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol