O parte dintre cele mai vechi creații artistice din istoria omenirii se dezintegrează și schimbările climatice ar putea grăbi dispariția lor. Noile cercetări arată că arta rupestră antică din peșterile indoneziene se degradează în timp, pe măsură ce bucăți de piatră se desprind încet de pereți. Unele dintre aceste picturi, care descriu totul, de la animale la figuri umane până la simboluri abstracte, datează de aproximativ 40.000 de ani. Studiile sugerează că cristalele de sare care se acumulează pe pereți sunt o parte esențială a problemei. Aceste depozite de sare se scurg pe pereții peșterii, apoi continuă să se extindă și să se contracte pe măsură ce temperaturile cresc și scad, iar acest proces face ca roca să se dezintegreze încet.
Indonezia este o regiune dinamică meteorologic, împărțită între sezonul musonului ploios și sezonul uscat anual, dar se așteaptă ca aceste tipuri de schimbări să devină mai dramatice pe măsură ce clima continuă să se încălzească. Schimbările climatice ar putea stimula evenimente mai intense cum ar fi uraganul El Niño în viitor. Aceste evenimente pot amplifica tipurile de condiții care ajută la formarea cristalelor de sare dăunătoare.
Oamenii de știință încă dezbat influența exactă a schimbărilor climatice asupra lui El Niño, un ciclu natural al climei care conduce la schimbarea modelelor de încălzire și răcire în Oceanul Pacific, dar unele studii sugerează că evenimentele precum El Niño pot fi mai severe în viitor.
Noul studiu, condus de Jillian Huntley la Universitatea Griffith din Australia, a examinat 11 situri antice de artă rupestră din South Sulawesi, Indonezia. Cercetătorii au găsit dovezi ale formării de sare la toate cele 11 situri. La trei dintre situri, au găsit tipurile de cristale care fac ca rocile să se destrame. Există mai mult de 300 de situri de artă rupestră cunoscute, împrăștiate în regiune.
Foto: Linda Siagian (Scientific American)
Comentariile sunt oprite pentru acest articol