2 decembrie 2024, 16:13

În noua „lume verde”, abilitățile profesionale se schimbă

Uniunea Europeană s-a angajat în 2019 ca Europa să fie primul continent neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon. China, Japonia și Coreea de Sud au urmat exemplul, cu angajamente despre emisii zero. În SUA, președintele Biden a făcut recent schimbările climatice o prioritate de securitate națională.

Și în domeniul profesional, marile companii fac pași spre o lume verde. LinkedIn și compania care deține rețeaua, Microsoft, s-au angajat să fie negativi la carbon până în 2030. Larry Fink, CEO la Blackrock, a cerut companiilor să stabilească planuri pentru a fi compatibile cu obiectivul zero carbon până în 2050.

Va fi nevoie de transformări în fiecare industrie și se va crea o „ecologizare” semnificativă a pieței muncii în două moduri:

1. Ne așteptăm la o schimbare a competențelor necesare într-o gamă largă de locuri de muncă existente.

  • Designerii de produse vor fi nevoiți să înțeleagă din ce în ce mai mult nuanțele proiectării durabile a produselor, inclusiv proiectarea ambalajelor cu profil redus de carbon.
  • Analiștii de investiții vor trebui să înțeleagă cum să evalueze expunerea unei companii la riscul climatic și să facă recomandări de investiții care să țină seama de acest risc.
  • Inginerii de date se vor concentra din ce în ce mai mult pe reducerea sarcinii de energie a infrastructurii lor de calcul.

 

2. Ne așteptăm să vedem milioane de noi locuri de muncă create la nivel global în următorul deceniu datorită noilor politici și angajamente climatice.

  • Organizația Internațională a Muncii estimează că 24 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial ar putea fi create de economia verde doar până în 2030.
  • Cererea de angajați cu competențe ecologice crește constant, pe măsură ce guvernele și companiile își intensifică angajamentele și acțiunile pentru a-și atinge obiectivele climatice și de durabilitate.
  • Noua taxonomie de peste 800 de competențe ecologice va fi folosită pentru a vedea cum locurile de muncă devin mai ecologice în timp real în multe industrii.

 

Vor exista job-uri noi în America, Asia și Pacific și Europa, reprezentând aproximativ 3 milioane, 14 milioane și respectiv 2 milioane de locuri de muncă, rezultate din măsurile luate în producția și utilizarea energiei. În jur de șase milioane de locuri de muncă pot fi create prin tranziția către o „economie circulară” care include activități precum reciclarea, reparația, închirierea și refacerea – înlocuind modelul economic tradițional de „extragere, fabricare, utilizare și eliminare”.

Foto: Shridhar Gupta on Unsplash


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST