12 iulie 2024, 20:56

Agenția Internațională pentru Energie: e nevoie de o schimbare masivă a investițiilor în următorul deceniu (VIDEO)

Pentru a limita schimbările climatice, până în 2030, lumea trebuie să instaleze echivalentul celui mai mare parc solar, în fiecare zi. Rata îmbunătățirii eficienței energetice va trebui să se tripleze față de cea din ultimele două decenii. Până în 2035, vânzarea motoarelor cu combustie internă trebuie să devină un lucru din trecut. Acestea sunt câteva dintre elementele dintr-un nou raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), care avertizează că drumul către zero emisii de carbon este „realizabil”, dar „îngust”.

Raportul salută creșterea rapidă a numărului de țări care s-au angajat să realizeze emisii nete zero – aceste promisiuni acoperă acum aproximativ 70% din emisiile globale de dioxid de carbon. China s-a angajat să atingă emisii nete zero până în 2060.

Raportul avertizează că, în multe cazuri, nu există nimic care să susțină angajamentele. Majoritatea dintre ele „nu sunt încă susținute de politici și măsuri pe termen scurt”, se arată în raport. Chiar dacă ar fi îndeplinite cu succes, angajamentele de până în prezent nu ar reuși să acopere eliminarea a 22 de miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon la nivel mondial până în 2050.

IEA constată că revizuirea climatului planetei este o oportunitate economică extraordinară. Potrivit agenției, investițiile în energie ar crește la cinci miliarde de miliarde de dolari până în 2030, adăugând 0,4 puncte procentuale creșterii globale anuale. Ar fi create 30 de milioane de locuri de muncă, deși cinci milioane ar fi pierdute. Până în 2030, PIB-ul global ar putea fi cu 4% mai mare dacă economia mondială ar continua pe calea sa actuală.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol