Când noul președinte al Statelor Unite ale Americii, la numai câteva ore de la investitură, readuce țara în Acordul de mediu de la Paris, este semn că noua administrație de la Casa Albă este preocupată de protejarea mediului înconjurător. Trump scosese SUA de pe lista semnatarilor deoarece a vrut să favorizeze companiile producătoare de combustibili fosili, mai ales că el deține unele afaceri în acest domeniu.
Acțiunea executivă a lui Biden, semnată în 20 ianuarie la Casa Albă, va face ca SUA să se re-alăture efortului internațional de a reduce încălzirea periculoasă a planetei. SUA sunt al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, scrie The Guardian.
Mai puțin petrol, mai multă energie regenerabilă
Biden urmează să blocheze conducta Keystone XL, un proiect extrem de contestat, care aduce cantități uriașe de petrol din Canada în SUA, pentru a fi rafinat. De asemenea, el va opri forarea petrolului și gazului în zona sălbatică națională arctică și la Bears Ears și Grand Staircase-Escalante, două vaste monumente naționale din Utah.
Reintrarea în Acordul de la Paris încheie o perioadă în care SUA au devenit aproape paria pe scena internațională, cu refuzul lui Trump de a aborda dezastrul temperaturilor globale în creștere. Țările se luptă să-și îndeplinească angajamentele luate la Paris în 2015, pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste era pre-industrială, 2020 stabilind un alt record de căldură extremă.
Se așteaptă ca Biden să convoace un summit internațional privind clima în primăvara aceasta, pentru a ajuta la accelerarea reducerii emisiilor și pentru a prezenta probabil un nou obiectiv de reducere a emisiilor din SUA.
Așa cum am mai scris, echipa Biden a subestimat daunele pe care administrația Trump le-a făcut politicii climatice și de mediu și a declarat că va păstra toate opțiunile pe masă pentru a consolida agențiile federale de mediu.
Foto: Steve Jurvetson, Wikimedia, CC BY
Comentariile sunt oprite pentru acest articol