19 iulie 2024, 0:41

Pescuitul cu electricitate rămâne interzis în UE

Justiția europeană a decis: pescuitul electric va fi interzis în Uniunea Europeană. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a respins apelul Olandei împotriva interdicției de pescuit electric. Argumentele prezentate de țară „nu demonstrează natura vădit inadecvată” a acestei interdicții, conchide justiția europeană. Regulamentul care interzice această practică controversată în UE din vara anului 2021 a fost aprobat de Parlamentul European în aprilie 2019, după 18 luni de procedură legislativă punctată de dezbateri intense.

Această tehnică de pescuit cu traul constă în măturarea fundului mării cu o plasă echipată cu electrozi care trimit impulsuri electrice, pentru a disloca speciile de pești îngropați la fundul mării. Procedura prezintă riscul de a distruge flora și fauna din jur și de a amenința resursele piscicole.

Utilizatoare ferventă și apărătoare vehementă a acestei tehnici, Olanda a depus un recurs la CJUE în octombrie 2019, în ciuda unei perioade de tranziție care durează până la 30 iunie 2021 și care a permis pescarilor olandezi să-și adapteze flota.

Olanda a pus la îndoială studiile științifice și datele care susțin impactul ecologic dăunător al acestei practici. CJUE a răspuns că puterea legislativă europeană „nu este obligată să-și întemeieze alegerea legislativă în ceea ce privește măsurile tehnice numai pe avizele științifice și tehnice disponibile”. Curtea adaugă, de asemenea, că, dacă studiile științifice diferă, „nimeni nu afirmă, pe de altă parte, contrar celor susținute de Olanda, că această metodă nu ar avea niciun impact negativ asupra mediului”.

Apelul olandez susține că interzicerea pescuitului electric constituie o „încălcare a obligației [UE] de a promova inovația și dezvoltarea tehnologică” , așa cum se menționează în tratatele europene. Pentru CJUE, „obiectivul Uniunii de a promova progresul științific și tehnic nu implică obligația legiuitorului de a transpune orice nouă tehnică într-un act legislativ, pentru singurul motiv că ar fi inovatoare”.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol