12 iulie 2024, 22:02

Pasărea care și-a uitat „cântecul”

Cercetătorii arată că o pasăre pe cale de dispariţie din Australia s-a împuţinat atât de mult, încât a început să-şi piardă cântecul, potrivit BBC.

Astfel, mâncătorul de miere regent este în prezent inclus pe lista speciilor în pericol critic de dispariţie, cu doar 300 de exemplare rămase în lume.

”Nu au şansa să stea împreună cu alte păsări din aceeaşi specie şi să înveţe cum sună propriul tril”, a explicat Ross Crates.

În acest context, Crates, membru al Difficult Bird Research Group, din cadrul Universităţii Naţionale Australiene din Canberra, încearcă acum să conserve cântecul speciei învăţând exemplarele aflate în captivitate trilul rudelor lor din sălbăticie.

”Au rămas atât de puţine, iar aria pe care o ocupă este atât de vastă, probabil de 10 ori mai mare decât Marea Britanie, încât e ca şi cum am căuta acul în carul cu fân”, a spus Crates.

Experții arată că păsările învaţă trilurile la fel cum oamenii deprind vorbirea.

”Când sunt tinere, când părăsesc cuibul şi pleacă în lumea largă, trebuie să se alăture altor exemplare, masculi mai în vârstă, pe care să-i poată asculta cum cântă, iar apoi, în timp, să repete cântecul”, a spus Crates.

Mâncătorul de miere regal, care a pierdut circa 90% din habitat, are în prezent o populaţie atât de redusă şi de risipită, încât e imposibil ca tinerii masculi să întâlnească alţi masculi cărora să le asculte cântecul.

”Aşa că ajung să înveţe cântecele altor specii”, a explicat Crates.

Potrivit cercetătorilor, cântecul natural al acestei specii a ”dispărut” practic la 12% din populaţie.

Sue Anne Zollinger, expertă în comunicarea animalelor în cadrul Manchester Metropolitan University din Regatul Unit, a precizat că cercetarea demonstrează modalitatea prin care păsările au nevoie să asculte şi să înveţe de la alte exemplare ”în acelaşi fel în care copiii au nevoie de o experienţă lingvistică bogată atunci când sunt mici pentru a putea vorbi fluent când devin adulţi”.

”Studiul arată cât de devastator poate fi declinul populaţiilor şi fragmentarea habitatului în acest proces critic din viaţa păsărilor cântătoare”, a mai spus aceasta.

Există deja un proiect care presupune eliberarea la fiecare câţiva ani a unor exemplare în sălbăticie pentru a spori populaţia speciei.

”Dar dacă exemplarele mascule cântă un tril ciudat, e posibil ca femelele să nu se împerecheze cu ei”, a explicat Crates.

Sursă foto: realitatea.md


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol