18 mai 2024, 0:32

Parlamentul European cere stabilirea unui preț al carbonului pentru anumite importuri ale UE

Potrivit unui comunicat transmis de Parlamentul Euorpean, UE trebuie să introducă un preț al carbonului care urmează să fie impus anumitor importuri din țări mai puțin ambițioase din punct de vedere climatic, potrivit green-report.ro.

În acest sens, Parlamentul a adoptat, miercuri, o rezoluție referitoare la un mecanism al UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) compatibil cu normele OMC, cu 444 voturi pentru, 70 împotrivă și 181 abțineri.

Aceasta subliniază că ambiția sporită a UE în ceea ce privește schimbările climatice nu trebuie să conducă la relocarea emisiilor de dioxid de carbon, deoarece eforturile globale în domeniul climei nu vor avea de câștigat dacă producția UE este transferată către țări din afara UE care au norme mai puțin ambițioase în materie de emisii. Astfel, eurodeputații sprijină stabilirea unui preț al carbonului pentru anumite bunuri importate din afara UE, dacă aceste țări nu sunt suficient de ambițioase în ceea ce privește acțiunile climatice, potrivit sursei citate.

Noul mecanism ar trebui să facă parte dintr-o strategie industrială mai amplă a UE și să acopere toate importurile de produse și produse de bază care fac obiectul ETS.

Potrivit eurodeputaților, până în 2023 ETS ar trebui să acopere sectorul energetic și sectoarele industriale mari consumatoare de energie, cum ar fi cimentul, oțelul, aluminiul, rafinarea petrolului, hârtia, sticla, produsele chimice și îngrășămintele, care continuă să primească alocări cu titlu gratuit substanțiale și care încă reprezintă 94% din emisiile industriale ale UE.

Sursă foto: flickr.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol